Jednogodišnja Ivana Ukalović uspješno operirana!

Jednogodišnja Ivana Ukalović uspješno je operirana u Klinčkom bolničkom centru Rebro!

Petosatni zahvat predvodio je liječnički tim na čelu s uglednim neurokirurgom dr. Hrvojem Jednačakom, te se malena Ivana sada oporavlja u Jedinici intenzivnog liječenja. "Ivana se uspješno oporavlja i operacija je prema prvim informacijama prošla u redu - kazala je Nikolina Kovačević iz PR agencije Futura navodeći kako će više informacija o zdravstvenom stanju djevojčice dobiti tijekom dana.

RANIJE

U Kliničkom bolničkom centru Rebro u Zagrebu jutros u 8 sati započela je operacija jednogodišnje Ivane Ukalović iz Suhovara, djevojčice koja zbog teške zdravstvene situacije, rascjepa kralježnice i Arnold-chiari malformacije, ne smije – plakati. Liječnički tim predvodi poznati hrvatski neurokirurg dr. Hrvoje Jedanačak, koji je nakon pregleda najnovijih nalaza utvrdio kako malena Ivana boluje od Arnold-Chiari malformacije broj 2. Vrhunski stručnjaci su odlučili operaciju obaviti u Hrvatskoj jer je Ivana premalena i ima hidrocefalus zbog kojeg ne smije letjeti avionom.

- Važno je istaknuti kako je zahvaljujući akciji "Za život" u koju se uključila cijela Hrvatska javnost, Ivana dobila najbolju medicinsku skrb. Ivanini roditelji Emina i Šime, ovim putem zahvaljuju svim ljudima koji su sudjelovali u akciji- kazala je Nikolina Kovačević, koordinatorica humanitarne akcije za Ivanu Ukalović iz agencije "Futura" zamolivši da se njezini roditelji zbog specifične situacije dodatno ne uznemiravaju.

Jednogodišnja Ivana osvojila je čitavu Hrvatsku kad se doznalo da je beba koja – ne smije plakati. Zbog rascjepa kralježnice (spine bifide) i Arnold-Chiari malformacije s kojima je rođena, u trenutku plača prekida joj se dotok kisika u mozak, pa je roditelji, 31-godišnja Emina i 44-godišnji Šime, moraju svakodnevno reanimirati. Zbog Arnold–Chiari malformacije kičmena kost joj urasta u mali mozak, pa je operacija bila neizbježna. Za to roditelji nisu imali novaca jer obitelj s još jednom kćerkom živi od četiri tisuće kuna plaće oca Šime, djelatnika zadarske policije i porodiljne naknade majke Emine u iznosu od 1600 kuna.

Da će njezino dijete biti u teškom zdravstvenom stanju Emina Ukalović doznala je već u 26. tjednu trudnoće kada je uočena rijetka anomalija, CNS defekt zatvaranja neuralne cijevi, odnosno „spina bifida“ otvorena u dužini 5 do 6 kralješaka. Uz to, bebi je dijagnosticirana i Arnold–Chiari malformacija zbog čega je trudnoća u 38. tjednu završena carskim rezom. Odmah po rođenju djevojčica je operirana, a zbog hidrocefalusa koji se pojavio kao posljedica teške dijagnoze ugrađena joj je pumpica u glavu kako bi joj se smanjio pritisak likvora iz kralježnice prema mozgu.

Mala Ivana paralizirana je u donjem dijelu tijela, pa je roditelji moraju četiri puta na dan kateterizirati, te joj deset puta na dan mijenjati pelene da ne bi došlo do urinarne infekcije.

Na koncertu "Za život" održanom u Poličniku 5. veljače prikupljeno je 60 tisuća kuna.

Označeno u