Najmlađi osječki humanitarac: Novac od pričesti darovao sam siromašnima, tako ću i za Božić

Stjepan Vujnovac u svom razredu u Briješću

Kad je prije nekoliko dana došao u prostorije udruge “Rijeka ljubavi”, za devetogodišnjeg Stjepana Vujnovca iz Briješća tamošnji su djelatnici mislili da je tek u pratnji svog oca Ivana i 23-godišnjeg brata Martina.

No, on im je mirno rekao kako želi donirati svoj džeparac onima koji nemaju novca! Ta mu je rečenica donijela titulu koju mu je dodijelila “Rijeka ljubavi” – titulu najmlađeg humanitarca Osijeka.

– Moj mi je stariji brat sugerirao da svoj džeparac ne ‘ulupam’ u nešto što si želim kupiti, nego da taj novac dam za one koji nemaju. Već sam ranije na televiziji gledao da djeca plaču jer nemaju što jesti i bio sam tužan. Odmah sam odlučio da ću džeparac koji sam ranije skupljao, zajedno s dijelom novca koji sam dobio za prvu pričest, dati siromašnima – rekao nam je Stjepan kad smo ga posjetili u Područnoj školi u Briješću OŠ Vladimira Nazora.

Upitao je potom, kaže, tetu Šteficu Čučak hoće li donirati novac ili kupiti hranu, i kad mu je rekla da za predviđeni džeparac kupi prehrambene artikle, spremno se uputio u prodavaonicu. Kupio je graha i pasiranu rajčicu i kaže da je sretan jer zna da je ovime usrećio obitelji koje svakodnevno razmišljaju što bi pripremile za ručak. Svjestan je, kaže, da ima onih kojima je teže nego njemu, stoga je odlučan i dalje odvajati dio svoga džeparca i darivati ga ljudima u potrebi.– Meni je bilo čudno što su mi, kad su čuli da ja želim dati novac, u ‘Rijeci ljubavi’ zahvalili i rekli da nije potrebno. Ipak, ja sam to jako želio, a svakako ću ako ne prije, onda za Božić opet kupiti nešto. Vjerojatno slatkiše da razveselim svoje siromašne vršnjake – poručio je Stjepan.

Marija MIHELIĆ

MANUELA VUJNOVAC Stjepanova majka

Neka Stjepan bude primjer drugima

Iako ga je majka Manuela, kako kaže, pustila nakon prve pričesti da nekoliko dana prvo razmisli želi li doista dati svoj novac, Stjepan se nije pokolebao.

– Svaki me dan ispitivao, nije odustajao. Uzeo je 450 kuna i s ocem i bratom zaputio se u ‘Rijeku ljubavi’. Inače, mi odrasli iz obitelji sudjelovali smo u humanitarnim akcijama za Gunju i Stjepana smo podučavali da treba drugima pomagati. Ponosna sam na njega i nadam se da će Stjepanova nesebična gesta potaknuti i ostale da pomognu onima koji nemaju – poručila je Manuela Vujnovac.

Označeno u