Rafo i Šimenc zvijezde su nove katoličke televizije

Od Božića vjerski kanal na kojem će u pet sati programa na dan biti Dudin sportski i Rafin kulinarski show. Do realizacije projekta o kojem se govori već dulje vrijeme doslovce je još koji dan.

Naime, prigodno, na sam Božić s emitiranjem počinje Laudato TV – specijalizirani vjerski kanal s kršćanskim vrijednostima.

Putem Max TV-a moći će se gledati ne samo u Hrvatskoj, nego i u BiH, a kako doznajemo, u planu je i emitiranje za dijasporu. U početku će proizvoditi pet sati programa dnevno, od 18 do 23 sata, koji će se reprizirati u dva navrata dan kasnije.

Naglasak je na obitelji

Ključna su im publika, kažu, mladi, a što se tiče samog programa, smatraju da Hrvatska kao zemlja velike katoličke tradicije, bogate vjerske i kulturne baštine ovime dobiva medij u kojem će se predstaviti redovitost poslanja Crkve u susretu s potrebama suvremenog svijeta. LTV naglasak stavlja na vrijednost obitelji. Želi osnažiti duhovne, moralne, nacionalne i obiteljske vrednote roditelja, djece i mladih. Također, program je usmjeren prema svim ljudima dobre volje koji imaju pozitivan stav prema svijetu.

Osim vanjske produkcije, filmova, serija i dokumentaraca vjerske tematike, program će sadržavati i autorske emisije čije su zvijezde bivši vaterpolist Dubravko Šimenc i Rafael Dropulić – popularni Rafo kojeg smo prvi put upoznali u showu "Story Supernova Music Talents". Nakon pokušaja da ostvari glazbenu karijeru i hita "Ja sam Rafo", okrenuo se Bogu i obitelji, a na LTV-u će voditi emisiju "Blagoslovljen tek". U njoj obilazi Hrvatsku, počevši od Zagreba preko Zagorja do Slavonije i Like, a potom će u Istru, Kvarner pa prema jugu sve do svojih rodnih Ploča. Dolazi u goste ljudima koji osim što odlično kuhaju imaju i snažno svjedočanstvo vjere. Bit će tu obitelji s puno djece, redovnici, njegovi prijatelji... a u 14 emisija pokušat će nam dočarati jednostavnost hrvatske tradicionalne kuhinje.

Zdrava konkurencija

Šimenc će pak biti domaćin emisije "Dudo i prijatelji" koja govori o uspjesima malih i velikih sportaša. U 30 minuta emisije ugostit će već ostvarene sportaše s izgrađenom karijerom poput, recimo, bivše klizačice Sande Dubravčić Šimunjak, koji će davati savjete mladima koji tek postaju netko u određenom sportu.

Specijalizirani vjerski programi u raznim oblicima, posebice u svijetu, postoje koliko i televizija, no prvi takvi programi, naravno, počeli su na radiju. U Hrvatskoj već dugi niz godina uspješno djeluju Radio Marija i Hrvatski katolički radio, a na HRT-u je u vrijeme Domovinskog rata pokrenut Religijski program. Prva emisija "Mir i dobro" emitirana je 23. veljače 1992., a gledateljima je u to vrlo teško doba donosila ohrabrenje i nadu.

Pokretač prve redakcije za religijsku kulturu je Augustin Bašić koji je, zajedno s paterom Tončijem Trstenjakom, bio i prvi urednik emisije "Mir i dobro". Religijski program HRT-a, kako doznajemo, proizvodi najjeftiniji program po minuti, a godišnje proizvede 12 do 14 tisuća minuta programa religijskog sadržaja i sve su njegove emisije u trećini najgledanijih. Dolaskom LTV-a dobit će zdravu konkurenciju.

Označeno u