Šesta volonterska akcija 72 sata bez kompromisa u BiH

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. ove godine u razdoblju od 24. do 27. rujna organizira veliku volontersku akciju 72 sata bez kompromisa na području Bosne i Hercegovine koja će okupiti 370 volontera. Volonteri će tijekom tri dana akcije raditi na 50 mini volonterskih akcija te svojim talentima i željom za pomoći staviti sebe na raspolaganje potrebitima.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. (NCM) kao mjesto odgoja u vjeri, susreta i obrazovanja za mlade iz Vrhbosanske nadbiskupije, već dugi niz godina iz mjeseca u mjesec, organizira različite projekte koji imaju za cilj osnažiti i odgajati mlade ljude, te ih pripraviti za život kako bi razvijali pozitivnu energiju u društvu, u skladu s kršćanskim načelima i vrijednostima.

U skladu s tim je i projekt – volonterska akcija 72 sata bez kompromisa. Ova akcija, strukturom se izdvaja od ostalih volonterskih projekata, jer se mladi prijavljuju za volontiranje, u svom ili nekom drugom mjestu kako bi radili na projektima, a da pri tome sve do početka akcije ne znaju na kojem od njih će volontirati, baš kao ni mjesto u kojem će beskompromisno djelovati.

Na prvoj volonterskoj akciji koja je upriličena u listopada 2010., sudjelovalo je 800 mladih, gdje su kroz 50 prijavljenih projekata sudjelovali mladi iz jednako toliko župa. Tako je, nakon uspješne prve akcije, održana i druga u razdoblju koja je okupila 850 volontera iz 20 župa s 51 realiziranim projektom kroz koje su mladi ljudi pokazali svoje talente, znanja i umijeća.

Uslijedila je treća akcija koja se održala prije šest godina, a koja je okupila 1 000 volontera koji su radili na 65 projekata usmjerenih na pomoć poplavljenom stanovništvu Bosne i Hercegovine. Četvrta akcija 72 sata bez kompromisa okupila je čak 1 200 volontera iz 25 lokalnih zajednica koji su uspješno realizirali 80 različitih projekata. Peta, posljednja akcija uspješno se realizirala 2018. na kojoj je sudjelovalo 950 volontera koji su realizirali 95 projekata na području cijele BiH.

Baš kao i prethodnih pet puta, šesta volonterska akcija 72 sata bez kompromisa održat će se pod geslom volontiRAJ NA ZEMLJI u razdoblju od 24. do 27. rujna, a okupit će 370 volontera koji dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine, a koji će raditi na 50 projekata. Beskompromisnim stavljanjem sebe na raspolaganje potrebitima mladi će i ove akcije prikupljati hranu za socijalno ugrožene obitelji, korisnike pučkih kuhinja, uređivati i čistit školska i župna dvorišta, realizirati edukativne radionice za mlade, sudjelovati u berbi jabuka, lišća od aronije, čistiti groblja, realizirati kreativne radionice, uređivati dječje parkove, praviti zimnicu, dijeliti dezinfekcijska sredstva u sakralne objekte na području grada, prodavati rukotvorine za djecu u Africi i sl.

Unatoč situaciji s koronavirusom, mladi iz Sarajeva, Zenice, Odžaka, Viteza, Domaljevca, Mostara, Travnika, Novog Travnika, Kiseljaka, Gromiljaka, Brčkog, Tuzle, Vareša, Novog Sela-Balegovca, Prozora, Fojnice, Gojevića, Radunica, Kupresa će i ove godine pokazajući svoj volonterski duh još jednom nas podsjetiti na njihovu odlučnost i hrabrost da žele, mogu i trebaju uzeti stvari u svoje ruke.

Mnoge škole, župe, različite organizacije, pokreti i udruge, otvarajući svoja vrata projektu, mladima pružaju priliku da kroz volontersko djelovanje razviju kršćansku solidarnost za dobrobit cijele lokalne zajednice, što je osnovni cilj volonterske akcije.