Tko je nova ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić?

Bernardica Juretić, nekadašnja časna sestra, sinonim je za borbu protiv ovisnosti u Hrvatskoj.

Nova je ministrica socijalne politike i mladih u novoj Vladi Tihomira Oreškovića. Magistrica psihologije utemeljiteljica je humanitarne organizacije ''Zajednica susret''.Bernardica Juretić rođena je 18. kolovoza 1963. u Srijanima, nedaleko od Omiša.

Nova ministrica socijalne politike i mladih u novoj Vladi Tihomira Oreškovića, do svoje je šeste godine željela biti krojačica, a kasnije je privlačila ideja da bude doktorica.

Srednju je školu završila u Dubrovniku, a u Rimu je postala magistrica psihologije. Nakon završene srednje medicinske škole završila studij psihologije na Universita' Pontificia Salesiana u Rimu na temu 'Smisao ljudske patnje u svjetlu Franklove logoterapije'.

Magistrirala je odgojne znanosti, smjer psihologija na Universita' Pontificia Salesiana na temu 'Oboljeli od AIDS-a s psihološkog gledišta'.

Bernardica je zaređena u 21. godini, a za vrijeme svog boravka u samostanu 1990. godine pokrenula je zajednicu ''Susret'' kako bi nesebično pomagala mladim ovisnicima o drogi. Nakon dvije godine otvorila je prvu hrvatsku terapijsku zajednicu (komunu) u Cisti Velikoj nedaleko Splita.

Njezina je karizma bila značajna pa je zadobila značajnu medijsku pozornost, a iako je u međuvremenu napustila redovničku službu i danas je ljudi zovu sestrom Bernardicom. Sama je izjavila kako joj to ne smeta, jer joj je Bernardica krsno ime, a po struci je medicinska sestra.

U međuvremenu je radila i u Vladinu Uredu za suzbijanje zloporabe opojnih droga. Iz Ureda je otišla u IGH gdje je radila kao voditeljica ljudskih resursa, da bi se nakon toga 2012. godine opet vratila u zajednicu ''Susret'' na mjesto ravnateljice.