Veliki župni zborovi iz župe Tomislavgrad hodočastili u Mariazell

Od petka, 10. do nedjelje, 12. travnja 2015.  oko 60 članova velikih župnih zborova iz župe Sv. Mihovila Arkanđela iz Duvna - Tomislavgrada (BiH) boravilo je u Austriji.

U petak, 10. travnja u popodnevnim satima posjetili su župu i grad Frohnleiten u Štajerskoj, gdje ih je dočekao i ugostio hercegovački franjevac fra Šimun Oreč OFM, župnik tamošnje Austrijske župe, te njegov subrat fra Dominik Ramljak OFM, tamošnji župni vikar, koji je dan kasnije proslavio 50. godina svećeništva.  U župnoj crkvi slavili su svetu misu na hrvatskom jeziku. Nakon toga uputili su se u Srednjoeuropsko Marijansko svetište Mariazell, koje je ujedno i svetište Majke Slavenskih naroda na 864 metara nadmorske visine u visokim Štajerskim Alpama.

U večernjim satima na glavnom trgu grada dočekao ih je Francisko Pavljuk, koji već tri godine radi i djeluje u bazilici Mariazell kao sakristan. Svi su zatim bili smješteni u obližnjem hotelu "Magnus Klause". Sutradan, u subotu, 11. travnja u 9 sati svetu misu na hrvatskom jeziku na čudotvornom Gospinom oltaru u bazilici gdje se nalazi Gospin kip od lipovog drveta star preko 850 godina predslavio je župnik iz Tomislavgrada fra Velimir Begavac OFM, a suslavio je njegov subrat, župni vikar i glavni urednik Naših ognjišta fra Mirko Bagarić OFM. Pjevanje na svetoj misi je animirao, predvodio i za orguljama bio gospodin Ivan Sušilović. Članovi pjevačkih zborova iz klupa su tako složno i lijepo pjevali, a orguljaš tako svečano i lijepo svirao, da se je jedan svećenik, inače monsinjor, koji se tada zatekao u ispovjedaonici kao ispovjednik, spontano uputio kratko u sakristiju kako bi se informirao odakle hodočasnička skupina dolazi zbog tako lijepog i skladnog pjevanja. Nakon svete mise molio se je križni put na obližnoj Mariazellskoj Kalvariji. Francisko je kasnije župnika fra Velimira proveo spiljom svijeća, te mu pokazao Superiorat – benediktinski samostan koji se nalazi kraj bazilike (blagovaonicu, kućnu kapelu Sv. Lamberta) te župnu dvoranu koja ima misni oltar na kojem je misio Sv. Papa Ivan Pavao II. 

Nakon toga hodočasnici uputili su se u Beč (Wien), gdje im je domaćin bio svećenik Bečke nadbiskupije, don Ivica Stanković, inače kapelan u župi Perchtolsdorf kod Beča. Prenoćili su u Beču, razgledali Beč, slavili nedjeljnu svetu misu te se u popodnevnim satima uputili put domovine. Inače, ovo hodočašće je u potpunosti financirala župa Tomislavgrad kao nagradu pjevačima za njihov angažman tijekom cijele crkvene i liturgijske godine. Na hodočašću su bili članovi triju velikih pjevačkih župnih zborova župe Tomislavgrad: veliki zbor Svetog Nikole Tavelića iz Tomislavgrada koji nedjeljom pjeva na misi u 10.30 sati, a koji vodi gospodin Ivan Sušilović, zatim zbor Sv. Stjepan Stjepanići koji vodi milosrdnica sestra Tomislava Šaravanja te zbor BDM Kraljica Hrvata Širokovac koji vodi župnik fra Velimir Begavac.

Inače, veliki zbor u Tomislavgradu broji oko 40 članova, dok zborovi u filijalnim crkvama Stjepanići i Širokovac broje po 30 članova. Na hodočašću je bila i školska sestra franjevka koja kao vjeroučiteljica djeluje u župi Tomislavgrad s. M. Zdravka Širić. Unatoč, manjoj količini snijega u Mariazellu, hodočasnike je pratilo sunčano i veoma toplo proljetno vrijeme. Hodočasnike je svojim autobusom "Kovač bus" vozio gospodin Stipe Kovač te još dva njegova vozača. Inače, župa Tomislavgrad svake godine svoje pjevače u znak zahvalnosti časti jednim izletom i putovanje. Prošle godine bili su na jednodnevnom izletu u Bihaću i na slapovima Sane, a ove godine po prvi puta kao nagradu dobili su trodnevno hodočašće i to izvan granica Bosne i Hercegovine.

Još vijesti iz regije, čitajte OVDJE

Označeno u