Zbog milijunske kazne ginekologu čak 7000 Splićanki ostaje bez liječnika: Država mi se ovako zahvaljuje što sam branitelj, otac petero djece i čovjek koji nikad nije napravio abortus!

Čak 7000 žena u Splitu i okolici moglo bi ostati bez adekvatne zdravstvene zaštite jer specijalističkoj ordinaciji ginekologa dr. Davora Majića prijeti gašenje.

Ambulanta poznatog splitskog liječnika u ugovornom je odnosu s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje posljednjih 14 godina, a dok HZZO nije smanjio kvote imala je i više od devet tisuća upisanih pacijentica. Njezin opstanak upitan je zbog pravne zavrzlame u kojoj se našao ginekolog Majić i ovrhe "teške" 600.000 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

- Tuga i žalost - kao nagradu za 20 godina vjernog rada za HZZO dobivam kaznu od milijun kuna (budući da će toliko iznositi ovrha s kamatama), oduzimanje desetogodišnje plaće i zatvaranje ordinacije. Na taj način mi se zahvaljuju i kao hrvatskom branitelju, ocu petero djece i liječniku koji nikad nije napravio abortus, a uz to i odgovorio najmanje 20 žena od namjere da pobace - ogorčen je Majić, koji se smatra žrtvom apsurdnosti našeg pravnog sustava.

Imao sam dozvolu

Splitskog je liječnika tužio, naime, Dom zdravlja Donji Miholjac za naknadu štete zbog plaćene, a neodrađene specijalizacije u njihovoj ustanovi.

- Priča, dakle, počinje 1997. godine, kad je HZZO od Svjetske banke za obnovu i razvoj dobio novac za 50-ak specijalizacija. Među njima je bila i ova moja iz ginekologije. Specijalizaciju sam mahom odradio u splitskom Kliničkom bolničkom centru, nakon čega sam se trebao vratiti raditi u Dom zdravlja Donji Miholjac. Te 2003. godine u Splitu su, međutim, nedostajala čak četiri ginekološka tima. Konzultirao sam se u HZZO-u, gdje su mi rekli da je bolje da ostanem raditi u Splitu, preciznije, dr. Marija Hrastinski, tadašnja šefica Službe za ugovaranje u Zavodu, rekla mi je kako je bitno da se sustav popunjava. U svakom slučaju, s HZZO-om sam potpisao ugovor za obavljanje prakse u Splitu, dobio rješenje Ministarstva zdravlja i krenuo. Dok sam tako, sa svim urednim papirima i potpisima odgovornih ljudi u HZZO-u započinjao svoju praksu, tadašnja direktorica Zavoda, Ljubica Đukanović, dala je nalog Domu zdravlja u Donjem Miholjcu da me tuži za naknadu štete - objašnjava Davor Majić za Slobodnu.

Pravomoćnom odlukom Županijskog suda u Osijeku određena mu je 2014. godine ovrha u iznosu od 600 tisuća kuna. Da se radi o drakonskoj kazni dokazuje i činjenica što, prema trenutno važećem Pravilniku o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, liječnik plaća maksimalnu odštetu od 30.000 eura ako prelazi u privatnu ustanovu ili odlazi na rad u inozemstvo.

- Nikakvu štetu ja nisam napravio Domu zdravlja - napominjem da je HZZO specijalizaciju raspisao, odobrio, omogućio mi potom odrađivanje specijalističkog staža u Splitu, a nakon toga i odrađivanje specijalističke obveze uz suglasnost tadašnje šefice ugovaranja u Zavodu, dr. Marije Hrastinski... Naplatiti se dva puta je nemoguće i nepravedno, to niti jedan sud ne može odobriti, pa nadam se ni Vrhovni, koji radi reviziju cijelog postupka. Početkom lipnja sam otišao i na razgovor s ministrom zdravstva, prof. Milanom Kujundžićem, koji mi je rekao "Ako je po Božju, ti nisi ništa dužan, ali naše pravosuđe je takvo kakvo je..." - tvrdi Majić.

Dva dana nakon posjeta Ministarstvu, Majić se u Donjem Miholjcu sastao s predstavnicima HZZO-a i Upravnog vijeća tamošnjeg Doma zdravlja. Cilj je bio da se odustane od ovrhe do presude Vrhovnog suda, kako bi ordinacija u Splitu koja broji 7000 pacijentica ipak opstala...

Sve mi uzimaju

- Premda je tom prilikom doneseno rješenje o tomu da ja uplaćujem 3000 kuna mjesečno na račun Doma zdravlja, oni nisu odustali od ovrhe. Dosad su mi već s računa ordinacije "skinuli" 90.000 kuna, odnosno ukupno tri mjesečne glavarine u iznosu od 30.000 kuna. Ambulanti, dakle, već tri mjeseca ne ostaje ni kune za rad, a ja nemam odakle platiti medicinsku sestru ni čistačicu. Sve što nam HZZO uplati odmah se ovrši... Unatoč svemu, cijelo vrijeme smo, uz kratku pauzu za godišnji, primali osiguranice - kaže Majić, koji je i razgovor s nama prekidao radi liječničke intervencije i telefonskih poziva.

Pitanje je, naravno, dokad će ginekolog raditi "volonterski" i komu će se za pomoć obratiti 7000 žena budući da su, navodno, svi ginekološki timovi u Splitu već popunjeni.

HZZO: Dok radi nećemo raskidati ugovor...

Od HZZO-a smo nastojali doznati kakva su njihova saznanja o spomenutoj situaciji i što će biti sa 7000 Majićevih pacijentica ako on bude prisiljen zatvoriti ordinaciju.

- Dok dr. Majić izvršava ugovorne obveze iz ugovora s HZZO-om, HZZO neće raskidati ugovor niti će pacijentice dr. Majića ostati bez liječnika. Načelno, pacijentice ne bi ostale bez ginekologa čak i ako se dogodi da HZZO iz bilo kojeg razloga raskine ugovor s njihovim doktorom. Ako neki liječnik izgubi koncesiju i određeni doktor prestane raditi, tada županija (koncendent) odlučuje o raspisivanju nove koncesije ili o raspisivanju natječaja za zapošljavanje doktora, spec. ginekologa u Domu zdravlja. HZZO po izdavanju rješenja o koncesiji sklapa ugovor s novim timom ili Upravno vijeće HZZO-a odlučuje o ponudi za ugovaranjem novog ginekološkog tima u Domu zdravlja. Osigurane osobe tada se mogu opredjeljivati za novi tim u koncesiji ili za novi tim Doma zdravlja - objašnjavaju iz Zavoda.

U svoj prostor primio bolesnu beskućnicu

Davor Majić ovog puta nije imao ništa protiv publiciteta, ali jest prije šest godina, kad je "Slobodna" saznala kako je upravo on "dobri likar" koji je u svoju kuću na Gripama, preciznije, u jedan poslovni prostor primio beskućnicu Deu Maltez, oboljelu od karcinoma pluća.

Tek nakon što je nesretna žena preminula, kolegica Diana Barbarić je objavila imena dobrotvora koji su Dei pomogli da dostojanstveno proživi svoje zadnje godine - među njima i Majićevo.