Zvonik crkve sv. Ante Padovanskoga u Bihaću bit će preuređen u vidikovac vecernji.ba

Zvonik crkve sv. Ante Padovanskoga u Bihaću bit će preuređen u vidikovac

Zvonik crkve svetoga Ante Padovanskoga, uz minaret džamije Fethije u samom središtu grada, dio je vizure po kojoj je Bihać prepoznatljiv te među najčešćim motivima na razglednicama i fotografijama grada, piše Večernji list BiH.

Crkva svetoga Ante Padovanskoga s pripadajućim platoom u središtu Bihaća u predstojećem razdoblju trebala bi dobiti novi izgled. Riječ je o revitalizaciji i rekonstrukciji kojom bi ovaj objekt dobio novi izgled i bio stavljen u upotrebu. Sredstva za idejni i glavni projekt su osigurana, idejni je gotov, a za glavni se čeka još uporabna dozvola.

 Srušena u ratu

Gradsko vijeće Bihaća je 2013. godine svojom odlukom dalo crkvu sv. Ante Padovanskog s pripadajućim platoom na upravljanje Franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj kako bi se taj nacionalni spomenik revitalizirao, rekonstruirao i stavio u upotrebu. U projekt je bihaćka župa krenula 2022. godine te je angažiran licencirani arhitektonski ured za nacionalne spomenike koji je izradio idejno rješenje. Plato, odnosno prostor nekadašnje crkve, trebao bi biti multifunkcionalan te dobiti potpuno novi smisao.

- Mi smo prije godinu dana i malo više krenuli u ovaj projekt izrade, odnosno revitalizacije crkve i platoa sv. Ante Padovanskoga u središtu grada. Znamo da je to bila nekadašnja crkva koja je porušena 1944. godine u savezničkom bombardiranju Bihaća. Taj prostor bio je za vrijeme komunizma oduzet Crkvi i tako je ostalo sve do 2006. Godine 2013., odlukom Gradskoga vijeća, Franjevačka provincija Bosna Srebrena i naša župa dobili su na korištenje taj plato i zvonik crkve sv. Ante Padovanskoga te se tada počelo razmišljati o revitalizaciji i obnovi samoga zvonika i toga cijeloga prostora. Plan je da se zvonik potpuno obnovi i da služi, pogotovo zadnji dio zvonika, kao vidikovac jer je to najviša točka u gradu Bihaću. Poslužio bi kao sjajan vidikovac s kojeg bi se vidjele sve druge znamenitosti u staroj jezgri grada. Obnovili bi sami plato, odnosno prostor nekadašnje crkve. Prema idejnom rješenju, tu je planirana jedna stakleno-čelična konstrukcija koja će pokriti taj prostor koji bi služio za kulturna, vjerska događanja, promocije, koncerte, što je od kulturnog značaja i za našu župu, a i za Grad Bihać - kaže fra Ivan Tučić, župnik župe sv. Ante Padovanskoga u Bihaću.

Zvonik bi nakon restauracije trebao biti iskorišten u turističke svrhe, točnije u službi gradskoga vidikovca, kao najviša točka u starom dijelu grada. - Projekt je zamišljen tako što bi toranj poslužio kao vidikovac. Mogle bi se uraditi atraktivne fotografije za pamćenje, atraktivno za turiste koji bi posjetili Bihać - kaže Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća. Planirano je i da se iskoristi prostor suterena, gdje bi se mogle naći suvenirnice i sanitarni čvor. Glavni cilj projekta je da se prostor oživi i postane samoodrživ te su osmišljeni sadržaji koji bi mogli ostvariti određene prihode, kako se funkcioniranje župe ne bi dodatno financijski opteretilo. Zasad je urađeno idejno rješenje kojim su se obratili Županijskom zavodu za očuvanje nacionalnih spomenika te institucijama na višim razinama vlasti, a kako bi išli prema izradi glavnoga projekta.

- Idejno rješenje nije glavni projekt, nije gotovo rješenje. To je ono što trenutačno imamo. Mi smo s tim išli dalje prema Federalnom ministarstvu prostornoga uređenja nakon konzultacija sa Županijskim ministarstvom za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša. Oni bi trebali izdati urbanističku suglasnost i s njom bi trebali pristupiti izradi glavnoga projekta te nakon toga krenuti u samu obnovu - kaže fra Ivan Tučić, župnik župe sv. Ante Padovanskoga u Bihaću. Visina troškova obnove bit će poznata nakon okončanja glavnoga projekta, ali u župi pretpostavljaju da je riječ o višemilijunskom iznosu. - Kada krenemo u proces obnove cijelog tog prostora, mi ćemo tu morati uputiti molbe za pomoć s više adresa, prema Vladi Republike Hrvatske i nekim crkvenim institucijama te organizacijama, prije svega u Europi, Njemačkoj. Naravno, očekujemo i pomoć Grada Bihaća, Vlade Županije, Federacije. Mi smo kao Župa investitor, međutim, nemamo taj novac za obnovu. Mislim da je svima u interesu da se taj cijeli prostor obnovi i mislim da se uz malo dobre volje ta sredstva mogu pronaći. Dakako, obnova će teći u fazama i neće se to dogoditi u godinu dana. Pred nama je vrijeme. Nećemo odustajati, sigurno. Borit ćemo se. Nadam se da ćemo dočekati da napokon obnovimo naš zvonik i da taj cijeli prostor bude jedna dodatna vrijednost u kulturnom smislu u našem gradu - dodaje fra Ivan.

Samoodrživ prostor

Prema riječima župnika, financijska konstrukcija za izradu idejnoga i glavnoga projekta su završene, odnosno novac od oko 52.000 maraka je osiguran. Kad bude restauriran zvonik sv. Ante Padovanskoga s platoom, na kojem se nekad nalazila crkva, mora biti samoodrživ prostor i ne smije opteretiti normalno funkcioniranje župe Bihać. Iznimno je to skup projekt i predstavljalo bi problem kada obnovljeni zvonik i plato ne bi mogli održavati - kaže župnik župe sv. Ante Padovanskoga u Bihaću fra Ivan Tučić.

Označeno u