104-godišnji muškarac primio sakramente kršćanske inicijacije

José Lourenço da Silva kršten je uvjetno, budući da nije bilo jasno je li već prije primio valjano krštenje.

17. lipnja u dobi od 104 godine Brazilac José Lourenço da Silva primio je sakramente kršćanske inicijacije: krštenje, pričest i krizmu, javlja Aleteia.

Prekrasan obred podjele sakramenata slavljen je kapeli sv.Jude Tadeja u mjestu Alto Piquiri a predvodio ga je vlč. Antonio Murilo Macedo da Luz, pastoralni suradnik Biskupijskog svetišta sv. Josipa .

Ovom značajnom događaju prethodio je posjet djelatnice u području pastoralne skrbi za starije osobe Sidônie dos Santos koja je pitala Joséa je li kršten. 104-godišnjak joj je odgovorio da je “kršten kod kuće, nikada u crkvi” jer lokalna crkva tada “nije postojala”, te dodao da bi htio primiti sakramente, posebice je htio “primiti hostiju”.

Odmah su se angažirali kako bi José primio katehezu koja je trajala oko mjesec dana kako bi mogao razumjeti značenje i neprocjenjivu vrijednost svakog sakramenta.

Napokon je stigao veliki dan! Nakon primanja krštenja, svete pričesti i krizme, stogodišnjak je, kaže, osjećao veliko blagostanje:

“Tijelo mi je bilo teško, sada je lagano. Prije sam ležao u krevetu i sanjao o tolike gluposti, a sada više ne. Sanjao sam loše stvari. Nakon krštenja više ne sanjam. Mnogo sam napredovao”, kazao je.

UVJETNO KRŠTENJE

Važno je napomenuti da su postojale “razborite sumnje” u valjanost krštenja za koje kaže da ga je primio kod kuće , jer nije bilo pouzdanih zapisa koji bi to adekvatno potvrdili. U takvim slučajevima Crkva krsti “uvjetno” jer se krštenje ne može ponoviti.

U ovom slučaj, to znači da ako José nije bio valjano kršten, on to sada postaje; a ako je već bio kršten, to izvorno krštenje ostaje savršeno valjano, a ponovljeni obred nema učinka.