12. 2. – SVJETSKI DAN BRAKA

Svjetski dan braka posvećen je bračnim parovima, muževima i ženama kao stupovima obitelji, koja je temelj i Crkve i društva. Ovime se želi proslaviti i iznova vrednovati sakramenat braka, naglasiti ljepota bračne vjernosti, žrtve i radosti u svakodnevnom bračnom životu.

Zamisao o obilježavanju dana braka započela je u Luisiani, SAD, 1981. godine, kada su bračni parovi potaknuli gradonačelnika, guvernera i biskupa da proglasi Valentinovo danom „vjere u brak“. Obilježavanje je naišlo na veliki odaziv, a zamisao je predstavljena i nacionalnom vodstvu Bračnih susreta, koje ga je rado prihvatilo. Godine 1983. uveden je naziv „Svjetski dan braka“ (World Marriage Day) s namjerom da se svake godine diljem svijeta obilježava druge nedjelje u veljači.

Tadašnji papa Ivan Pavao II. podijelio je 1993. godine svoj apostolski blagoslov Svjetskom danu braka. Inicijativa se iz godine u godinu nastavlja širiti u sve više zemalja.

Kao misao vodilja Svjetskog dana braka odabrane su riječi “Ljubite jedni druge”. Ta Isusova zapovijed ljubavi zapisana je u 15. poglavlju Ivanova evanđelja (usp. Iv 15,12).

Iako je situacija danas i više nego zabrinjavajuća, uzevši u obzir omjer brojki sklopljenih brakova i broj rastava, nećemo biti pesimistični i iznositi takve činjenice, već ćemo svima vama koji ste u braku poželjeti puno međusobnog poštovanja i razumijevanja, a najviše ljubavi.