HUMANITARNA TRAGEDIJA U Jemenu svakih 10 minuta umre jedno dijete

U Jemenu svakih 10 minuta jedno dijete umre od bolesti koje su lako mogle biti spriječene, a 1,8 milijuna djece trpi zbog teške pothranjenosti

Za djecu je Jemen danas pakao na zemlji – rekao je Geert Cappelaere, ravnatelj UNICEF-a za područje Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, te istaknuo da u Jemenu 1,8 milijuna djece pati zbog teške pothranjenosti. U životnoj opasnosti se zbog pothranjenosti nalazi 400.000 djece, od kojih 40% živi u Hodeidi i susjednim područjima gdje bjesni rat. Svake godine 30.000 djece umre zbog bolesti kojima pothranjenost pogoduje.

Skoro dva milijuna djece pati zbog teške pothranjenosti
Osim toga, Cappelaere je upozorio da 1,1 milijun žena koje su trudne ili doje pati od anemije. Djeca već pri porodu imaju smanjenu tjelesnu težinu i time započinje krug pothranjenosti koja postaje kronična, s posljedicama po njihovo zdravlje. Kronična pothranjenost ima značajan utjecaj na razvoj djetetovog mozga te zbog toga polovica jemenske djece mlađe od 5 godina koja su danas kronično pothranjena neće moći razviti svoj potpuni intelektualni potencijal.

Svakih 10 minuta jedno dijete umre zbog bolesti
Danas u Jemenu svakih 10 minuta jedno dijete umre zbog bolesti koje su lako mogle biti spriječene. Stopa procijepljenosti je drastično smanjena u odnosu na početak rata, a čak ni tada stanje nije bilo dobro. Ne postoji nacionalni program cijepljenja, čime se pospješuju epidemije ospica i difterije, s fatalnim ishodom za djecu.

Patnju milijuna djece uzrokovao čovjek
U Jemenu ima milijun i pol obitelji koje su najranjivije i najsiromašnije. Jednom mjesečno obitelji od UNICEF-a primaju malen iznos novca. Te su nam obitelji rekle da sebi više ne mogu priuštiti najnužnije namirnice, kao što je voće i povrće, i to ne zato što tih namirnica nema, nego zato što su im cijene neodržive – istaknuo je Geert Cappelaere, te primijetio da je sve patnje milijuna djece u Jemenu uzrokovao čovjek. Ako se danas nalazimo pred rizikom potpune bijede u Jemenu, nije to zbog nekog prirodnog uzroka, nego jednostavno zbog razlogā za koje su odgovorni odrasli, ali zbog kojih djeca plaćaju najveću cijenu – rekao je na kraju regionalni ravnatelj UNICEF-a za Bliski Istok i Sjevernu Afriku.