HUMANITARNA TRAGEDIJA U Sahelu gladuje više od 6 milijuna ljudi

Teška pothranjenost posebno ugrožava živote 1,6 milijuna djece

Zbog gladi i neishranjenosti u Burkini Faso, Čadu, Maliju, Mauritaniji, Nigeru i Senegalu u opasnosti je oko 6 milijuna ljudi. To su podaci prema procjenama Ujedinjenih naroda, ali i upozorenja koja su poslali mjesne Crkve, Caritas i misionari koji prate ljude koji trpe glad, a u nekim područjima čak i umiru od gladi. Tako je i Fabrizio Cavalletti, voditelj ureda Talijanskoga Caritasa za Afriku, nakon što je Međunarodni Caritas izvijestio o najgoroj humanitarnoj krizi na području Sahela od 2012. godine, rekao da je riječ o teškoj pothranjenosti koja posebno ugrožava živote 1,6 milijuna djece, javlja Vaticannews.

To je područje vrlo osjetljivo na klimatske promjene, a u isto vrijeme, predmet je različitih političkih kriza koje su naštetile stanovništvu i prouzročile tešku prehrambenu nesigurnost – rekao je Cavalletti za našu radijsku postaju i dodao – Ako je prošle godine osobito istočna Afrika bila pogođena nestašicom hrane koja je bila posljedica pojave El Niña, ove je godine nažalost nastradalo područje Sahela.

Osim klime, krizu je prouzročila i teroristička skupina Boko Haram, te ona od 2009. godine pogađa stanovništvo oko jezera Čad, sjeveroistok Nigerije, jugoistok Nigera, dio Kameruna i Čada – rekao je Cavalletti i objasnio – Riječ je o području koje je u središtu neprestanog nasilja i ljudi su prisiljeni pobjeći, žive u neizvjesnosti, postoje raseljene osobe unutar neke zemlje i izbjeglice koje se sele iz jedne zemlje u drugu. Takva situacija uvelike otežava mogućnost da to stanovništvo samo sebi priskrbi hranu.

Negativne strategije suočavaju te ljude na terenu s teškim situacijama koje ih čine još ranjivijima – rekao je Cavalletti i upozorio - ne šalju djecu u školu, prodaju životinje ili ih ubijaju za hranu, koriste maloljetnike da bi došli do neke zarade. Mjesne Crkve i Caritas s jedne strane nastoje pomoći osobito onima kojima nemaju hrane, a s druge strane pokušavaju ojačati sposobnosti stanovništva kako bi se mogli brinuti sami za sebe. Potreban je napor svih, a apel je prije svega upućen Vladama kako bi pomogle humanitarne pothvate, te onda svim osobama kako bi pomogle Caritasu i drugim humanitarnim organizacijama koje se nastoje suprotstaviti krizi – zaključio je Fabrizio Cavalletti.