Na inicijativu Milijun djece moli krunicu odazvalo se više od 840 tisuća sudionika

Zaklada papinskog prava Pomoć Crkvi u nevolji (ACN) objavila je podatke o broju registriranih sudionika u ovogodišnjoj molitvi inicijative Milijun djece moli krunicu, koja je održana 18. listopada, izvijestila je Catholic News Agency.

Poziv za ovogodišnju inicijativu bio je uputio i papa Franjo, a prema podacima o prijavljenim sudionicima ACN-a, odazvalo se je više od 840 tisuća sudionika iz 140 zemalja.

Broj je vjerojatno i veći jer se nisu svi sudionici registrirali, napomenuli su iz ACN-a.

Objavili su i podatke o deset zemalja iz kojih se javilo najviše sudionika. Najviše ih je bilo u Poljskoj (246 823), zatim u Slovačkoj (191 011), na Filipinima (41 752), u Australiji (40 005), Indiji (36 584), Španjolskoj (29 845), Portugalu (25 911), Italiji (25 563), Brazilu (23 858) i Ujedinjenoj Kraljevini (21 720).

Istaknuli su i da se samo iz Kenije prijavilo 50 škola, a među ostalima sudjelovale su i škole iz Južne Koreje, Argentine, Čilea i Meksika… Djeca iz raznih zemalja molila su krunicu u svetištu u portugalskoj Fatimi, kojoj su se putem radija i televizije pridružili mnogi drugi. Odazvale su se i škole u Hrvatskoj, primjerice iz Šibenika i Gospića.

Korijeni inicijative sežu u 2005. godinu kada je skupina djece molila krunicu u svetištu u glavnom gradu Venezuele Caracasu. Vidjevši ih, nekoliko odraslih sjetilo se riječi sv. Pija iz Pietrelcine koji je jednom prilikom rekao da će se, kada milijun djece bude molilo krunicu, svijet promijeniti.

Otad se kampanja brzo proširila svijetom. Svrha te molitvene akcije je moliti za mir i jedinstvo u cijelom svijetu, a pritom potaknuti djecu i mlade na povjerenje u Boga u teškim vremenima.