Novi Ustav Tunisa zabrinjava kršćane

Nedavno usvojeni Ustav Tunisa izaziva zabrinutost za vjerske manjine, uključujući kršćane, posebice nakon što su predsjedniku dane veće ovlasti te je naveo islam kao službenu religiju...

Novi Ustav navodi da zemlja "pripada islamskom ummetu", odnosno muslimanskoj zajednici, umjesto sekularnoj građanskoj državi kao što je ranije bila. Prema Open Doorsu, a prenosi ICC, Ustav, odobren u srpnju 2022., navodi da je zemlja dužna postići "svrhe islama". Budući kako "svrha islama" nije definirana, na tuniskim vlastima i predsjedniku je da protumače ovaj cilj.

Prema riječima predsjednika Kaisa Saieda, novi Ustav ne imenuje islam kao državnu religiju, on ga samo spominje. Saied je postao predsjednikom prošle godine nakon što je smijenio vladu i suspendirao parlament.

Tunis je rangiran kao 35. zemlja na listi progonjenih kršćana dok novi Ustav mijenja onaj koji je donesen za vrijeme Arapskog proljeća 2014.

Tunis ima 12 milijuna stanovnika od čega je skoro 99% muslimana. Kršćani čine nekih 30 000 žitelja, gotovo većina su strani radnici.

Označeno u