NOVO EUHARISTIJSKO ČUDO U EUROPI? Hostija poprimila izgled krvavog mesa

Pokušali smo otkriti što se krije iza priče o euharistijskom čudu u Irskoj koja se proširila društvenim mrežama..., piše book.hr.

Ima li Katolička Crkva novo Euharistijsko čudo? Društvenim mrežama proširila se fotografija i priča iz Irske, iz jedne male župe u blizini marijanskog svetišta gdje se ukazala Gospa, Isus Krist, sveti Josip i sveti Ivan evanđelist, onog u Knocku. Kažu ljudi: dogodilo se euharistijsko čudo.

Irski Mirror prenio je priču „U nedjelju 19. lipnja euharistijski je službenik slučajno ispustio posvećenu hostiju na pod dok je dijelio svetu pričest. Svećenik ju je potom stavio u malu posudu s vodom da se otopi. Nakon što je nešto kasnije išao provjeriti, otkrio je da je voda krvave boje. Dodao je još vode, a zatim kasnije vidio da je hostija poprimila izgled krvavog mesa.” Kako bismo provjerili priču, kontaktirali smo čovjeka koji je ovu vijest objavio na svom YouTube kanalu.

Robert Nungent dolazi iz okruga Mayo i živi u blizini crkve te kaže da su mu prijatelji rekli da su vidjeli krvavu hostiju, no, napominje, priča s društvenih mreža se ne slaže s onim što je on čuo od župljana i svjedoka. Naime, kako nam kaže da su mu rekli župljani, hostija je pronađena na tlu prije dva tjedna. Svećenik ju je, kako se to inače radi, stavio u vodu kako bi se rastopila, a potom, uoči samog blagdana Tijelova otkrio kako se nije rastopila već da se na njoj pojavila crvena mrlja.

Kod ovakvih događaja slijedi formiranje povjerenstva koje će utvrditi radi li se o euharistijkom čudu, ili se na hostiji jednostavno stvorila plijesan. Također, Robert nam je ustupio e-mail prepisku sa župnikom župe u kojoj se moguće čudo dogodilo, a koji je potvrdio „da se na hostiji koja je pronađena pojavila crvena mrlja kao posljedica doticaja s vodom te da se smatra vidljivim euharistijkim čudom”, ali i upozorio kako fotografija koja kruži internetom nije iz župe, jer je slikanje zabranio dok se ne provedu ispitivanja. Ovo su, kaže nam Robert, potvrdili i župljani: moguće euharistijsko čudo nisu fotografirali.

irska euharistijsko cudo

Fotografije koje kruže internetom i vezuju se uz euharistijsko čudo u Irskoj zapravo su nastale 2014. godine u Utahu (gdje euharistijsko čudo nije potvrđeno) Fotografija uz priču o euharistijskom čudu iz Irske je nastala 2014. godine u Utahu gdje se vjerovalo da je u pitanju euharistijsko čudo, ali je ispitivanjem pokazano kako se radilo o plijesni na hostiji, a ne krvi.

LJUBAV JE OČITA

Spomenimo i kako je svećenik ove župe prošle godine, kada su crkve u bile zatvorene za javnost, organizirao dijeljenje pričesti nakon što bi vjernici pogledali prijenos svete mise. Nakon prijave, ova mu je praksa zabranjena. Objasnio je da je krivo interpretirao mjere te da su prilikom dijeljenja svete pričesti bile poduzete sve potrebne mjere. Zabranu je vjerno ispoštovao i više nije prijavljen niti jedan „incident” iz župe.

Preslušavajući neke propovijedi ovog svećenika i gledajući snimke prijenosa svete mise na stranici župe (nećemo je još imenovati), vodeći se prvotnim informacijama da je u nedjelju 19. lipnja „hostija svećeniku ispala na tlo” ne bismo li ugledali upravo taj događaj pa tako i na svoje oči potvrdili, čuli smo zaista nadahnjujuće misli o Euharistiji. Jedna od njih je: „Kad bi samo svi mi shvatili da svakom Euharistijom mi slavimo, sudjelujemo, primamo živog Isusa, Njegovo tijelo i krv…

Da je zaista prisutan u Svetoj Euharistiji…. Kad bi samo vjerovali, imali bismo vječni život.” „Samo očima vjere možemo vjerovati. A kad povjerujemo imat ćemo život vječni” Daljni razvoj događaja iz ove župe pratit ćemo i dalje.

ZAŠTO EUHARISTIJSKA ČUDA

Isus Krist želi oživjeti našu vjeru u svoju euharistijsku prisutnost i radi toga nam svako malo, u povijesti Katoličke Crkve, daje znakove – euharistijska čuda. Mi u Hrvatskoj imamo euharistijsko čudo u Ludbregu. Posljednje priznato dogodilo se 1996. godine u Buenos Airesu, a najpoznatije (barem kod nas) koje još uvijek čeka priznanje iz Vatikana je ono u poljskom mjestu Legnici iz 2013. godine.

Još je nekoliko euharistijskih čuda u posljednjih 20-ak godina koja čekaju priznanje. Ovo iz Irske moglo bi se uskoro dodati na popis… Iz Irske čiji se narod nekada definirao kao katolički, a u kojoj u posljednje vrijeme sve više opada broj vjernika i donose se bezbožni zakoni.

U knjizi „Krv Kristova” Renza Allegrija, koja je za hrvatsko tržište izdana u nakladi Kristofora, napravljen je prvi pregled povijesti euharistijskih čudesa od početaka kršćanstva do danas. Ukupno je opisano 56 euharistijskih čuda.