Odluka američkog veleposlanstva pri Svetoj Stolici da istakne LGBT zastavu predstavlja snažan politički istup protiv Vatikana

Veleposlanstvo Sjedinjenih američkih država pri Svetoj Stolici ponovno je istaknulo zastavu LGBT “ponosa” na vanjskoj strani velike zgrade, koju zauzima u središtu Rima, otvoreno prkoseći katoličkom učenju o pitanjima koja se tiču ​​homoseksualnosti.

U poruci objavljenoj na svojim platformama društvenih medija, Veleposlanstvo SAD-a je 1. lipnja objavilo da u tom mjesecu nacija “slavi Mjesec ponosa”.

Veleposlanstvo “stoji uz LBGTQI+ zajednicu protiv diskriminacije i drugih oblika progona zbog toga tko su i koga vole”, dodaje se u poruci.

Zastava je izazvala buru na društvenim mrežama, zaradivši kritike s više strana. “Ovo je grozota”, napisao je jedan, dok je drugi korisnik ovaj potez nazvao “sramotnim”.

Mnogi su pitali U.S. Veleposlanstvo bi li se takva zastava vijorila u izrazito muslimanskim zemljama, navodeći da se radi o “antikatolička netrpeljivost”. Zastupnica iz redova republikanaca Heather Scott također je opisala ovaj potez kao “čisto bogohuljenje”.

Veleposlanstvo pri Svetoj Stolici isticalo je LGBT zastavu i prethodnih godina, ali čini se da je ovo prva godina da se vijori “inkluzivnija” LGBT zastava “Progress”.

Državni tajnik Anthony Blinken istaknuo svoju javnu potporu LGBT agendi, napisavši kako “svakog lipnja slavimo LGBTQI+ osobe diljem svijeta, a Mjesec ponosa nas podsjeća na duh demokratskog prosvjeda i da su sve osobe stvorene jednake.”

Odluka veleposlanstva pri Svetoj Stolici da istakne LGBT zastavu predstavlja izravan čin protivan diplomatskim načelima prema kojima se veleposlanstva inače trebaju ponašati. Katolička Crkva uči da je homoseksualna aktivnost “teško nemoralna”, pa stoga promicanje aktivnosti koje Crkva osuđuje predstavlja snažan politički istup protiv Vatikana.

quovadisecclesia