Pokolj u katoličkoj crkvi dio složenijih napada na kršćane diljem zemlje, više od 100 kršćana ubijeno je tih dana

Napad od 5. lipnja na crkvu Sv. Franje u nigerijskom gradu Owo u državi Ondo nije bio izolirani «incident». Nažalost, više od 100 kršćana ubijeno je tih dana u ovoj afričkoj zemlji.

Pokolj u gradu Owo pokazao je, do sada, neuobičajenu količinu planiranja i koordinacije među teroristima jer je više naoružanih muškaraca napadima unutar i izvan crkve pucalo na vjernike i bacilo eksplozivnu napravu. To je pokazalo visoki stupanj organiziranog djelovanja u što uključuje i lagan bijeg automobilom koji je kasnije pronađen prazan. Sugerira se na zametanje tragova promjenom prijevoznog sredstva što zahtijeva temeljite pripreme i dodatna novčana sredstva.

Nažalost, gotovo istovremeno s ovim napadom 34 kilometra od glavnog grada Akure u Ondo državi dogodio se još jedan napad na kršćane iz lokalnog plemenskog saveza Igbo, ovoga puta u režiji militanata Fulanija, kada je ubijeno 48 ljudi.

«Bilo je vrijeme da se završi s molitvom u podne kada su napadači stigli u crkvu», rekao je očevidac i dodao kada je župnik rekao «idite u miru» započela je pucnjava. Djelatnik ICC-a koji je posjetio crkvu nedugo nakon napada vidio je krv u i oko crkve, ali nije bilo vjernika. «Još uvijek tugujemo», rekao je drugi župljanin koji je u napadu izgubio oca i majku. Istaknuo je kako je vidio dvije osobe s oružjem, ali nije bio siguran jesu li to bili policajci ili vojnici.

«Napad je bio iznenađenje za nas jer su napadači bili unutar kongregacije», rekao je drugi očevidac naglašavajući kako su ubojice bili Fulaniji, iako vlasti još nisu identificirale teroriste. «Fulani militanti su ti koji su napali crkvu. Izgubio sam četiri člana svoje obitelji», dodao je neimenovani izvor za ICC.

Predsjednik Kršćanske udruge okruga Owo rekao je da su militanti Fulani ti koji napadaju sela u Owou. Također, posvuda po lokalnim šumama uništavaju farme i siluju žene. Savezna vlada je rekla da je Islamska država zapadnoafričke pokrajine odgovorna za napad.

Ni u državi Kaduna nije bilo mirno. Više militanata Fulanija ubilo je 32 kršćana u protestantskoj crkvi u Kajuruu. Više očevidaca i čelnika zajednice svjedočilo je da su napadači pucali iz helikoptera.

Ako se potvrdi ta činjenica i ovaj napad predstavlja značajan skok u sofisticiranosti i složenosti jer napadači u Nigeriji obično radije dolaze i odlaze na neupadljivim motociklima i nikada do sada nisu pucali iz helikoptera.

Također, u državi Plateau, koja je susjedna Kaduni, dva kršćanska studenta ubijena su nakon nedjeljne mise.

Ovoj brojci treba pridodati i napad, 12. lipnja, kada je još 11 kršćana ubijeno u zajednici Igama u državi Benue u području lokalne uprave Okpokwu.

Nažalost, ovo su samo neki od smrtonosnih napada tijekom lipnja u najmnogoljudnijoj afričkoj državi

Označeno u