Sin poljske premijerke zaređen za svećenika

Ovaj događaj odjeknuo je ne samo u poljskim, nego i u europskim medijima, jer nije čest slučaj da netko od europskih državnika ima sina za svećenika.

Tymoteusz Szydło, sin poljske premijerke Beate Szydło, 27. svibnja zaređen je za svećenika biskupije Bielsko-Žywiec, a u nedjelju 28. svibnja slavio je ''mladu misu'' u župi Majke Božje Czestochowske u rodnom selu Przecieszynu.

Ovaj događaj odjeknuo je ne samo u poljskim, nego i u europskim medijima, jer nije čest slučaj da netko od europskih državnika ima sina za svećenika.

Kako piše tjednik Gošć Niedzielny, novozaređeni svećenik primio je prvo roditeljski blagoslov u svom domu, a zatim se obitelj zaputila prema mjesnoj crkvi gdje je vlč. Tymoteusz slavio svoju prvu misu.

- Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio? Uzet ću čašu spasenja i zazvat ću ime njegovo – riječi su iz psalma 116. kojima je vlč. Szyclšo započeo svoju zahvalu, naglašavajući kako sve dobro dolazi od Boga i njemu dugujemo zahvalnost koje riječi ne mogu izraziti.

Zahvalio je potom svojim roditeljima koji su mu prenijeli vjeru, svojim prijateljima, subraći i svim svećenicima koji su ga pratili na njegovom duhovnom putu te podijelio blagoslov svim okupljenima.

Premijerka Beata Szyclšo je poručila kako je ponosna na svoga sina i kako, iako je jedina čelnica države u Europi koja ima sina svećenika, ne vidi ništa neobično u tome.

- Ono što je važno za nas jest da mediji poštuju privatnost naše obitelji i Tymoteusza. On ne želi nikakav javni angažman, sve što ga zanima jest njegov svećenički poziv i da ga vjerno slijedi - rekla je premijerka u razgovoru za Gošća.

U istom razgovoru rekla je i kako je svećenički poziv njezina sina bio iznenađenje za obitelj.

- On je još kao dječak bio ministrant i znali smo da mu je liturgija jako važna, ali nismo pretpostavljali da će biti svećenik. Kada mi je to rekao, moram priznati da sam imala svoje dvojbe. Mislila sam kako 19-godišnjak ne može donijeti tako odgovornu odluku. Čak sam mu savjetovala da započne studij filozofije kojom se oduvijek zanimao. Ali, bio je uporan. Onda sam shvatila kako je riječ o istinskom pozivu. Počela sam razmišljati o nekim događajima iz prošlosti i shvatila sam kako nam je Bog već tada davao znakove. Providnost ga je vodila prema svećeništvu. Znam da je radostan i ispunjen, a upravo to je san svakoga roditelja da vidi svoje dijete sretno. Ponosni smo na njega - rekla je poljska predsjednica vlade.

Sam Tymoteusz je rekao kako je od djetinjstva bio povezan s Crkvom i liturgijom i kako je ulazak u bogosloviju za njega bio prirodni nastavak toga puta. Za svećenički moto uzeo je citat iz Poslanice sv. Pavla Galaćanima: ''Za slobodu nas Krist oslobodi!''.

- Zato što od slobode sve počinje i na tu smo slobodu pozvani. Govorim o istinskoj slobodi, ne političkoj ili materijalnoj nego slobodi duha. Jedna od najvažnijih zadaća svećenika danas jest voditi ljude do te slobode. Do otkrivanja da su u svom srcu slobodni i da mogu ići za Bogom - rekao je vlč. Szydlo u razgovoru za Gosc Niedzielny.

Poljska je ostala jedna od rijetkih europskih država, koja hrabro stoji uz svoje kršćansko i katoličko naslijeđe. Stoga ne čudi što iz te zemlje dolazi jedna ovakav vijest.