Španjolska socijalistička vlada zabranila prosvjednicima javnu molitvu krunice

Socijalistička španjolska vlada s premijerom Pedrom Sánchezom, zabranila je katoličkim aktivistima i prosvjednicima molitvu krunice ispred sjedišta vladajuće Socijalističke radničke stranke (PSOE). Molitva se održava u kontekstu aktualnih prosvjeda protiv španjolske vlade.

U izvješću katoličke novinske kuće ACI Prensa tvrdi se da je glavni inspektor Nacionalne policije zajedno s 20 policajaca poslan u sjedište PSOE u Madridu kako bi spriječili molitvu krunice.

Policija spriječila molitvu

José Andrés Calderón, jedan od organizatora molitve krunice, koji se svakodnevno održavaju u 19:30 sati od 12. studenog, na društvenoj mreži X, opisao je cijelu situaciju.

Nakon 10 minuta krunice, glavni inspektor i 20 policajaca pitali su me jesam li ja José Andrés. Odmah potom su mi rekli da se tamo ne možemo moliti. Da jesmo, prekinuli bi molitvu i kaznili nas. Policija me je identificirala i prikupila podatke. Vlada sprječava skupinu Španjolaca da se mirno mole. Jučer nas je zamolio da odemo moliti negdje drugdje. Danas je poslao patrolu, govoreći istu stvar. Apsolutno smo bespomoćni.

Istovremeno javna molitva muslimana je dopuštena:

“Vlada nam više ne dopušta čak ni moliti”

U nastavku je primijetio da je vlada zabranila prosvjede krunice od 28. do 30. studenog, rekavši: “Vlada nam više ne dopušta čak ni moliti. Neka svi znaju.”

U utorak, 28. studenoga, mnogi prosvjednici krunice završili su tako što su napustili to područje i otišli do obližnje ulice Calle del Pintor Rosales, no neki su ostali u sjedištu PSOE-a, što je dovelo do uhićenja 60-godišnje žene od strane španjolske policije.

Snimka uhićenja žene objavljena je na X-u uz naslov: “Ovo je diktatura u koju je socijalizam pretvorio Španjolsku.”

Poziv na molitvu 8. prosinca

Prosvjednici se, međutim, nisu povukli i pozvali su sve vjerne katolike da izađu ispred svoje mjesne crkve ili katedrale i mole krunicu u zajedništvu s prosvjednicima iz Ferraza 8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

Iako je premijera Sáncheza izabrao parlament za šefa vlade, on će najvjerojatnije donijeti zakon o oprostu koji će amnestirati katalonske separatiste, od kojih se nekima trenutno sudi za terorizam i druga kaznena djela.

Oporbene političke stranke, poput konzervativnog VOX-a, obećale su da će se boriti protiv zakona o amnestiji na španjolskom Ustavnom sudu, dok su druge upozorile da bi zakon mogao ugroziti ustavni poredak zemlje, piše European Conservative, prenosi narod.hr.