Talijanska misionarka traži molitvu za Haiti

Otočna država Haiti je poprište sukoba između prosvjednika i policije.

Časna sestra franjevka Marcella Catozza za našu je radijsku postaju govorila o drami Haitija i radu u sirotištu u siromašnoj četvrti Port-au-Princea
Sestra franjevka Marcella Catozza, misionarka talijanskog podrijetla, živi na Haitiju više od 10 godina, te je u glavnom gradu, u sirotinjskom naselju, s ostalim sestrama otvorila pedijatrijsku kliniku, sirotište i vrtić. Zemlja je u kaosu – napisala je sestra Marcella u otvorenom pismu, pozivajući na molitvu za Haićane i osuđujući šutnju nacionalnih medija i međunarodnu ravnodušnost.

Prosvjedi protiv korupcije
Na Haitiju je naime u višednevnim prosvjedima popraćenima nasiljem i sukobima, smrtno stradalo nekoliko desetaka ljudi. Prosvjednici su pozvali predsjednika Republike Jovenela Moisea na ostavku jer nije proveo istragu o optužbama protiv prethodne vlasti za korupciju i pronevjeru novca. Predsjednik je pak izjavio da ostavku ne namjerava dati.

Na Haitiju nedostaje svega, pa i posla za mlade
Sestra Marcella za našu je radijsku postaju kazala da se problem povrh svega rađa u siromašnim četvrtima, poput one u kojoj se nalaze sestre, a riječ je zapravo o naselju baraka podignutih na odlagalištu smeća i jednoj od najopasnijih i najsiromašnijih četvrti u glavnome gradu.

Sestra je potom upozorila da posla tamo nema. Obećanja koja političari daju nemoguće je ispuniti jer na Haitiju ništa ne funkcionira: nema sigurnosti, nema javnih službi, nema vode, struje i cesta, nema ulagača koji bi otvorili radna mjesta. Imamo mlade koji su na ulici i rade za naoružane bande, što je zapravo jedini način na koji se mogu osigurati sredstva za život – rekla je sestra Marcella.

U sirotištu radost bez obzira na teške uvjete
Unatoč teškim uvjetima, u sirotištu koje drže sestre franjevke djeca su radosna, vesela, živa, razgovorljiva i sve je puno života. Prošlih smo dana nastojali da djeca što je moguće manje osjete napetost pa smo nastavili ritam života u sirotištu kao i inače – kazala je redovnica i na kraju istaknula da je za vrijeme sukoba najveći problem nedostatak vode; imati pored sebe dijete koje je žedno i kojemu moraš objasniti da u tom trenutku vode nema i da treba malo pričekati. Međutim, djeca su bila vrlo dobra i dobro su podnijela i taj napor – rekla je sestra Marcella Catozza.