TRAGEDIJA U SUDANU 2300 djece je ubijeno, 3 milijuna ih je gladno od čega milijun trpi od neishranjenosti, 2 milijuna djece ne pohađa školu, 900.000 mališana trpi zbog psihološkoga stresa, 19.000 maloljetnika vojne su snage

Tragedija koja pogađa Južni Sudan, u kojemu već pet godina traje krvavi sukob, posebno pogađa djecu koja su žrtve neishranjenosti, bolesti, prisilnoga vojačenja, nasilja i nemogućnosti obrazovanja.
Upozorenje sadržano u UNICEF-ovu izvještaju

UNICEF je uputio snažan poziv na suočavanje s tom humanitarnom krizom, te u novom izvještaju naslovljenom „Djeca pod napadom“, donosi dramatične podatke: više od 2300 djece je ubijeno ili ranjeno; više od 19.000 maloljetnika vojne su snage i naoružane skupine uvojačili; oko 3 milijuna djece živi u vrlo teškim uvjetima prehrambene nesigurnosti, a više od jednog milijuna ih trpi zbog akutne neishranjenosti.

Stanje bi se moglo još i pogoršati – primijetio je Andrea Iacomini, glasnogovornik UNICEF-a Italia, ističući da je u Južnom Sudanu gotovo dva i pol milijuna maloljetnika bilo primorano napustiti vlastiti dom; 2 milijuna djece ne pohađa školu, a oko 900.000 mališana trpi zbog psihološkoga stresa. Nažalost, to nije sve; govori se i o više stotina slučajeva silovanja i seksualnoga nasilja nad maloljetnicima. Kako se ističe u izvještaju, godine nesigurnosti i nasilja ostavile su strašne posljedice na djecu, stavljajući u opasnost cijeli naraštaj.

Zauzimanje UNICEF-a: zdravstvena pomoć, cijepivâ, voda

Nijedno dijete ne bi smjelo doživjeti takve strahote i oskudice – istaknula je Leila Pakkala, regionalna ravnateljica UNICEF-a za istočnu i južnu Afriku, te dodala – Djeca se u Južnom Sudanu svakodnevno suočavaju s tim, i hitno im je potreban mir i sigurna i zaštićena sredina. Pružanje pomoći svima kojima je ona potrebna, i dalje je izazov koji je UNICEF prihvatio, zajedno s drugim nevladinim organizacijama, i to usred brojnih teškoća zbog kojih je ta zemlja za humanitarne djelatnike najopasnija na svijetu. Kako bi nastavio svoje zauzimanje u 2018. godini, UNICEF je uputio apel za 183 milijuna dolara. U ovom trenutku nedostaje 77% traženoga iznosa.

Označeno u