Transrodna klizačica predstavlja Finsku na Europskom prvenstvu u umjetničkom klizanju

Klizačica Minna-Maaria Antikainen, ranije poznat kao Markku-Pekka Antikainen, 59-godišnji je biološki muškarac, koji je prije nekoliko godina postao transrodna osoba i odlučio se baviti umjetničkim klizanjem, piše vigilare info.

Tijekom ceremonije otvaranja Europskog prvenstva u umjetničkom klizanju, Antikainen je kao predstavnik Finske izveo neku vrstu usporenog klizanja, zatim je pao i nije mogao ustati sve dok mlada žena nije došla do njega i pružila mu ruku za pomoć. U nastavku možete pogledati neuspješan nastup transrodnog športaša.

Njegova trenerica, Helene Tienhaara, uoči početka Europskog prvenstva je rekla da će među izvođačima „biti umjetnička klizačica Minna-Maaria Antikainen”. Ovo Europsko prvenstvo je revolucionarno drugačije jer će se na njemu natjecati zajedno i amaterski i profesionalni klizači.

Izvršni direktor Finskog klizačkog saveza i glavni tajnik Europskog prvenstva u umjetničkom klizanju, Outi Wuorenheimo, je ljut na kritike zbog nastupa transrodne klizačice i smatra da njezin nastup dokazuje kako postoji različitost u društvu.

To je Wuorenheimo ponovio na tiskovnoj konferenciji za novinare: „Umjetničko klizanje je vrlo konzervativan šport s raznim strogim pravilima. Na međunarodnim natjecanjima istospolni klizački parovi nisu dopušteni, a ne postoji kategorija za transrodne klizače. Nadam se da će svaka zemlja početi raditi na jednakosti i različitosti na terenu”.

Wuorenheimo je dodao da je potrebno „promijeniti svijet umjetničkog klizanja pokazujući da razgovor o težini klizača nije glavni prioritet, nego da amaterski športaši mogu imati uspjeha na profesionalnoj razini. Važno je da na natjecanjima imamo zastupljene razne vrste klizača“.

Športski svijet već nekoliko godina raspravlja o transrodnim športašima. Neki su športovi prihvatili športaše rođene kao muškarce da se natječu protiv bioloških žena, dok su drugi krenuli u suprotnom smjeru. Nedavno su se dužnosnici Svjetskog atletskog saveza priklonili radikalnoj transrodnoj agendi najavivši da će dopustiti muškarcima koji se predstavljaju kao žene da se natječu kao žene.