'Trebamo oporavak političkog i društvenog života, te osjećaja da smo istinska obitelj naroda'

Papa Franjo nalazi se na svom 24. inozemnom putovanju u Irsku u povodu Svjetskoga susreta obitelji pod geslom ''Evanđelje obitelji: Radost za svijet".

U Irskoj boravi 25. i 26. kolovoza.

Nakon susreta s irskim Predsjednikom, papa Franjo je nastavio svoj apostolski pohod Irskoj susretom s predstavnicima građanske vlasti i diplomatskoga zbora. Za 'Svjetski susret obitelji' rekao je da je za obitelji prilika da svjedoče jedinstvenu ulogu obitelji u odgoju svojih članova te u razvoju zdravog društvenog tkiva, donosi IKA.

- Drago mi je promatrati 'Svjetski susret obitelji' kao proročko svjedočanstvo bogate baštine etičkih i duhovnih vrijednosti koje svaki naraštaj treba čuvati i štititi. Ne treba biti prorok da bismo shvatili poteškoće s kojima se obitelji suočavaju u današnjem društvu ili kako bismo bili zabrinuti zbog posljedica koje će neuspjeh braka donijeti našim zajednicama. Dobro koje obitelj ima u sebi mora se poticati i štititi kako bi ga ona mogla davati društvu – rekao je papa Franjo.

Za obitelj je rekao da u njoj 'učimo živjeti u skladu, kontrolirati svoje sebične nagone, miriti raznolikosti, razabirati i tražiti one vrijednosti koje daju istinsko značenje i puninu života'.

- Prečesto se osjećamo nemoćnima pred trajnim zloćama rasne i etničke mržnje, sukoba i nasilja, preziranja ljudskog dostojanstva i temeljnih ljudskih prava, te sve većeg jaza između bogatih i siromašnih. Trebamo oporavak političkog i društvenog života, te osjećaja da smo istinska obitelj naroda. Potrebna nam je nada i hrabrost kako bismo ustrajali u moralnom imperativu da budemo djelatnici mira, pomirenja i čuvari jedni drugih – rekao je Papa.

Dodao je kako nas evanđelje podsjeća da je istinski mir u konačnici dar Božji.

- Ali, od nas traži stalno obraćenje, izgradnju solidarnog i pravednog društva u službi općeg dobra. Bez tog duhovnog temelja, obitelj postaje zajedničko prazno mjesto. Možemo li reći da stvaranje gospodarskog napretka vodi pravednijem društvenom poretku? Ili umjesto toga povećanju 'materijalističke kulture odbacivanja' koja nas čini ravnodušnijima prema siromašnima i nezaštićenima, uključujući nerođene i lišene prava na život? Možda je najveći izazov za naše savjesti u ovo vrijeme migracijska kriza koja vjerojatno neće nestati i čije rješenje traži mudrost, širinu pogleda i humanu zabrinutost koja nadilazi kratkoročne političke odluke – rekao je Papa.

Spomenuo se i sablazni koju su u Irskoj prouzročili članovi Crkve zlostavljanjem maloljetnika.

- Neuspjeh crkvenih vlasti, biskupa, vjerskih poglavara, svećenika i drugih u suočavanju s tim gnjusnim zločinima opravdano je izazvao ogorčenje i ostaje uzrok patnje i srama za katoličku zajednicu. I sam tako osjećam – naglasio je Sveti Otac.

Podsjetio je kako papa emeritus Benedikt XVI., nije štedio riječi opisujući tešku situaciju i zahtijevajući da se poduzmu uistinu evanđeoske mjere, pravedne i djelotvorne kao odgovor na tu izdaju povjerenja. 'Njegovo iskreno i odlučno zauzimanje i dalje pomaže crkvenim vlastima da poprave pogreške i usvoje stroge mjere koje će osigurati da se to nikada više ne ponovi.'

- Nadam se da će težina sablazni zlostavljanja, koja je donijela na vidjelo nedostatke mnogih, pomoći cijelom društvu isticati važnost zaštite maloljetnika i odraslih ranjivih osoba. Svi smo svjesni da hitno trebamo mladima ponuditi mudru pratnju i zdrave vrijednosti za njihov rast – rekao je Sveti Otac.

Podsjetio je i kako je gotovo prije devedeset godina, Sveta Stolica među prvima priznala neovisnu državu Irsku.

- Ta je inicijativa obilježila početak višegodišnje dobre suradnje koju je zasjenio samo jedan oblak. Nedavni su zajednički napori ipak pridonijeli obnovi odnosa na obostranu korist – rekao je Sveti Otac.

Na kraju je zaključio: 'Molim kako Irska, dok sluša polifoniju suvremene političko-društvene rasprave, ne bi zaboravila žive melodije kršćanske poruke koje su je podupirale u prošlosti, te mogu to nastaviti činiti i u budućnosti.'


U poslijepodnevnim satima Papa se uputio u katedralu Sv. Marije na susret s oko 300 bračnih parova, gdje će se i pomoliti za žrtve zlostavljanja od strane crkvenih službenika, te posjetiti i grob sluge Božjega Matta Talbota, zaštitnika od svih ovisnosti. Slijedi privatni posjet centru za beskućnike koji vode franjevci kapucini.

Papa će se kasnoposlijepodne privatno susresti i s irskom subraćom isusovcima kao što to običava činiti na svim svojim inozemnim putovanjima.

Središnji događaj prvoga dana Papina pohoda je sudjelovanje na Festivalu obitelji na stadionu Croke Park.

Prvi susreti u Irskoj

Papu Franju u dublinskoj zračnoj luci dočekao je potpredsjednik irske Vlade Simon Coveney sa suprugom i djecom koja su Svetom Ocu predala cvijeće.

Papa se zatim susreo s irskim predsjednikom Michaelom Higginsom, i suprugom Sabinom Coyne u predsjedničkoj rezidenciji, ispred koje je održana i svečanost dočeka. Sveti Otac kratko se zadržao u privatnom razgovoru s predsjednikom Higginsom a zatim u vrtu posadio drvo, kao što je to učinio i papa Ivan Pavao II. 1979.

Papa se zatim uputio u Dublinski dvorac gdje ga je dočekao premijer Leo Varadkar. U tijeku je susret s oko 250 predstavnika politike i društva.

Na susretu u Dublinu sudjeluju i predsjednik Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije dubrovački biskup Mate Uzinić te voditelj Ureda HBK za život i obitelj Petar Krešimir Hodžić.

Označeno u