Tri godine djelovao kao svećenik, a onda saznao da nije valjano kršten

Za razliku od slučajeva kad su ljudi umišljali da su svećenici, a njih nije bilo malo, otac Matthew živio je u uvjerenju da je sve u redu.

Osjetivši poziv za svećenika, zaređen je 2017. godine i od tada obavlja svećeničku službu. No, ovog ljeta saznao je da nije pravi svećenik. U stvari, saznao je da nije niti kršten, piše CNA.

Hood je mislio da je kršten kao dijete, a onda je ovog mjeseca pročitao nedavno objavljeni dokument Kongregacije za nauk vjere u kojem se ističe da krštenje u valjanoj formuli nije valjano. Naglašeno je da onaj koji krsti ne smije reći 'Mi te krstimo', nego 'Ja te krstim'. 

Hood se prisjetio video snimke svog krštenja te se sjetio da je đakon koristio formulu: 'Mi te krstimo...'. Shvatio je potom da njegovo krštenje nije bilo valjano, a s time ni ostali sakramenti koje je primio.

Crkva je u svojoj mudrosti pretpostavila slične slučajeve, pa naučava kako je svaki sakrament valjan osim ako nema dokaza za suprotno. Primjerice, svaka ženidba je valjana ukoliko se kasnije ne dokaže da je brak bio nevaljan. Isto tako, Hoodovo krštenje bilo je valjano po pretpostavci, ali je snimka dokazala nevaljanost, prenosi Laudato.

Otac Matthew Hood odmah je nazvao ordinarijat i rekao pojasnio situaciju. Uspio se ponovo krstiti, primiti Euharistiju i potvrdu. Zatim je ponovo bio zaređen za đakona,  a 17. kolovoza napokon je postao svećenik. Ovaj put za stvarno.

Nadbiskupija u Detroitu objavila je ovu neobičnu okolnost u pismu objavljenom 22. kolovoza. Tom prigodom pojasnila je da pokušavaju kontaktirati sve ljude kojima je otac Matthew Hood dijelio sakrament krštenja te s kojima je slavio sakrament vjenčanja, kao i đakona koji je krstio Hooda. 

Nadbiskupija je također pojasnila da svi oni koji su se ispovijedili kod Hooda nisu primili valjano odrješenje, ali da mogu biti sigurni da svi oni koji su se s dobrom namjernom inisu otišli bez Božje milosti.

Označeno u