U Hrvatskoj pronađeno remek-djelo Bogorodice s Djetetom

Dosad nepoznato remek-djelo Giovannija Bellinija nedavno je izašlo na vidjelo: „Bogorodica s Djetetom” iz 1460. godine.

Brojna vrijedna i važna djela pronađena su posljednjih godina u spavaćim sobama raznih ljudi, na tavanima njihovih kuća i u osobnim skladištima. Sada je na popis dodana još jedna: dosad nepoznato remek-djelo Giovannija Bellinija nedavno je izašlo na vidjelo.Izrađeno oko 1460., ovo umjetničko djelo prikazuje Gospu s Djetetom, piše Aleteia.

Beatrice Tanzi, doktorandica povijesti umjetnosti na Sveučilištu Ca’ Foscari u Veneciji, naišla je na ovaj nalaz tijekom svojih istraživanja u Dalmaciji. Slika koja se nalazi u Muzeju benediktinskog samostana svete Margarite na otoku Pagu, iznimno je kvalitetna slika pogrešno pripisana srednjovjekovnom talijanskom umjetniku.

Slika naslikana na drvenoj ploči dimenzija 54,5 x 44,5 cm pretrpjela je određeni gubitak boje tijekom vremena. Međutim, preostali netaknuti dijelovi pokazuju izvanrednu razinu vještine. Tanzi pretpostavlja da vjerojatno potječe iz otprilike 1460. godine – razdoblja koje je još uvijek na početku Bellinijeve slavne karijere, što bi moglo objasniti prijašnju „srednjovjekovnu” zabunu.

Tanzi podupire pripisivanje djela Giovanniju Belliniju, navodeći stilske sličnosti s umjetnikovim ranim radovima i otkrivajući formalne veze s njegovim šogorom Andreom Mantegnom.

Značaj ovog otkrića ne leži samo u Bellinijevom umjetničkom umijeću, već i u njegovu geografskom kontekstu. Označava prvi primjer Bellinijeve slike pronađene na istočnim teritorijima Mletačke Republike. Naime, prošlo je više od jednog stoljeća otkako je djelo ovog renesansnog umjetnika posljednji put otkriveno na vjerojatnom mjestu nastanka: benediktinskom samostanu svete Margarite u Pagu.

 

Označeno u