"Zaboravljeni" progoni kršćana u Srednjoj i Južnoj Americi

Medijski je lako previdjeti progon kršćana na "pragu" Sjedinjenih Američkih Država, pogotovo ako se fokus stavlja na Afriku i Aziju. Međutim, ugnjetavanje kršćana u Srednjoj i Južnoj Americi postoji, stvaran je i opasan, prenosi nedjelja.ba.

International Christian Concern (ICC) je tijekom svibnja stavio pozornost na zemlje južnije od SDA-a u kontekstu progona kršćana koji "polako dolazi na naslovne". Prednjače zemlje poput Kube te Nikaragve, koja je gotovo objavila rat katolicima.

Mnogi vjernici i ljudi dobre volje na Zapadu bili su zatečeni i iznenađeni kada su čuli vijest da su svećenici uhićeni na Božić 2023. u Nikaragvi. Papa Franjo osudio je taj napad u svom obraćanju 1. siječnja, a Sveta Stolica je ispregovarala njihovo oslobađanje mjesec dana kasnije. Više od 100 svećenika pobjeglo je ili je protjerano iz te zemlje, a stotinama vjerskih organizacija poništene su registracije.

Također, krajem ožujka, 11 kršćanskih pastora uhićeno je pod lažnim optužbama na Kubi gdje vladini dužnosnici redovito maltretiraju crkvene predstavnike.

Dva su izvora progona kršćana u Središnjoj i Južnoj Americi: zli i komunistički/marksistički režimi. Potonji stavlja državu ispred Krista, dok zli režim, to jest njegovi predstavnici u srcima imaju pohlepu, korupciju te potrebu za pokazivanjem moći za vrijeme upravljanja državom.

Nažalost, postoji i treći primjer predsjednika Nikaragve Daniela Ortege (78) u kome su objedinjeni i zlo i komunističko-marksistički mentalitet. Njegovo predsjedništvo od 2007. obilježeno je "tiranijom, mučenjem i progonom". Više od 500 crkava i vjerskih organizacija napadnuto je ili ukinuto od 2018. za vrijeme vladavine Ortege, čija je potpredsjednica njegova supruga Rosario Murillo.

Prema Povjerenstvu Sjedinjenih Država za međunarodnu vjersku slobodu (USCIRF), "Vladine snage i građani koji simpatiziraju režim rutinski su maltretirali katoličko svećenstvo i vjernike. Katoličko svećenstvo oddavno je izloženo izravnom progonu." Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a uvrstilo je Nikaragvu na svoj popis zemalja od posebne zabrinutosti, na kojem se navode države koje ozbiljno krše vjerske slobode.