BENEDIKTINKE PREKO LIVE STREAMA MOLE SA VJERNICIMA

Po želji, sestre benediktinke tekstove molitvi šalju i preko elektronske pošte.

Pandemija koronavirusa je pogodila i vjerske zajednice i još uvijek ih ograničava u njihovom djelovanju. Mnoge su potražile spas u online molitvama no jedan samostan je otišao još korak dalje.

"Zapravo smo uvijek imali goste u kapelici. No tada je došla korona i više nismo smjeli primati posjete. I tako nam je na pamet pala ideja s live-streamom", kaže sestra Walburga iz samostana Minster u grofoviji Kent na jugu Engleske piše portal DW.

Glavno da se čuje molitva

Sestra Walburga je najmlađa od 11 časnih sestara koliko ih trenutno živi u ovom benediktinskom samostanu i nedavno joj je na pamet pala ideja da svakodnevne molitve prenosi preko YouTube-a. I njezin Twitter račun u međuvremenu prati 5.370 korisnika. Tehnički je prijenos jednostavan. "Ne vidi se puno ali je glavno da se čuje molitva. Premjestile smo se kako bi se bolje čule", objašnjava za DW sestra Walburga. Koji put molitve prati 30, ponekad 50 korisnika. "To nam je jako važno. U međuvremenu sve sestre gledaju pozitivno na ove molitve. Čak i naša najstarija kojoj je 94 godina", kaže Walburga.Po želji, sestre tekstove molitvi šalju i preko elektronske pošte.

Tradicionalna molitva preko livestreama

Bez gostiju i bez vjernika lockdown za vrijeme najžešćeg haranja pandemije koronavirusa je teško pogodio ne samo ovaj samostan nego i većinu crkvenih zajednica diljem svijeta. No mnogi su posegnuli za mogućnostima koje im pruža moderna tehnika. I mnogi samostani, gdje se molitve obavljaju češće, pružaju mogućnost online sudjelovanja.

"Mi smo započeli već 21. ožujka, na samom početku mjera. I to nakon tri dana probnog rada", kaže pater Maximilian iz Benediktinskog samostana Münsterschwarzach. Isprva, kako kaže za DW, nije bilo velikog odaziva ali danas molitve prati 70 do 120 osoba. Odjek je pozitivan: "Primamo mnogo pohvala i zahvala ali i prijedloga kako tehnički poboljšati prijenos", kaže pater. Osobne molitve je moguće prenijeti preko elektronske pošte. "I ovaj servis se rado koristi", kaže ovaj benediktinski redovnik.

Arnulf Salmen iz Njemačke redovničke konferencije (DOK) kaže kako su streaming usluge samostana naišle na pozitivan odjek. "Ponuda je djelomice vrlo profesionalna a ponekad se radi o vrlo jednostavnom pristupu", kaže Salmen.

Održati duhovnu ponudu

Viera Pirker, profesorica praktične teologije na sveučilištu u Beču smatra da molitve i ne žive od toga da se odvijaju u javnosti. "No samostani su svjesno posegnuli za mogućnošću prebacivanja molitvi u javni prostor i time dali i priliku drugima za sudjelovanje", kaže Pirker. Ona smatra da se na radi o pukom "marketinškom potezu" nego o pokušaju zadržavanja vjernika na zajedničkoj molitvi.

U ponudu su se uključile i protestantske crkvene zajednice poput gradskog samostana Segen u berlinskoj četvrti Prenzlauer Berg. U ovom popularnom dijelu Berlina protestantska zajednica Don Camillo, porijeklom iz Švicarske, djeluje usred kozmopolitske atmosfere: preko puta je židovsko groblje, odmah pored jedan moderni hostel i samoposluživanje s organskom hranom.

"Online ponuda je za nas vrlo važna nakon što je ukinuta mogućnost održavanja misa s prisustvom vjernika", kaže Gaorg Schubert iz ove zajednice. U molitvi im se pridružuju vjernici iz cijelog svijeta pa i jedan bivši stanovnik samostana koji u međuvremenu živi u New Yorku. Ali i jedna gospođa iz susjedstva koja spada u rizičnu skupinu i stoga se ne usuđuje izići iz stana. "Ispravno je da mi koji put idemo k vjernicima a ne da vjernici uvijek moraju dolaziti nama", zaključuje Schubert.

Označeno u