Crkva na „Gori Jahvinoj“ - Nitko od svećenika nikad nije umro, poskliznuo se ili imao nesreću tijekom uspona

„Tko će uzići na Goru Jahvinu, tko će stajati na svetom mjestu njegovu? Onoj u koga su ruke čiste i srce nedužno“ (Ps 23). Moglo bi se reći da je Haylesilassie Kahsay, etiopski koptski svećenik, jedan od njih.

U planinama Gheralta, u sjevernoj Etiopiji, otac Haylesilassie Kahsay svakodnevno hoda dva sata, a zatim se penje liticom do Abuna Yemata Guh – crkve urezane u stranu litice, ukrašene šarenim freskama i s dvije pune kupole.

Uobičajeno je da se u crkvu uspinje bos i bez užeta, a mjesna kršćanska tradicija tvrdi kako „devet svetaca“ (izvorna skupina misionara iz 5. stoljeća koja je svojedobno poticala rast kršćanstva na današnjem području Etiopije) štiti one koji se penju po ovim stijenama.

Crkvu Abuna Yemata Guh u 6. stoljeću u stranu litice uklesao je sam Sv. Abuna Yemata, jedan od devet svetaca, kada je stigao iz Sirije. Neki povjesničari, pak, tvrde kako su neki od devetih svetaca mogli doći i iz Carigrada ili iz Rima.

Svakodnevni život oca Kahsaya svodi se u potpunosti na rad i molitvu. Ustaje u zoru, radi, a nakon što jede započinje svoj, dva sata dug, hod do crkve. „Tada nastupa penjanje koje uključuje 10 metara potpuno vertikalnu dionicu. Ne bojim se penjati jer to činim svaki dan. Vrlo je teško, ali izvodio“, objasnio je Kahsay za BBC, a prenijela Aleteia.

Kad dođe u crkvu, vrijeme provodi u molitvi i studiranju. Većinu vremena posvetio je proučavanju starih knjiga. „Sretan sam što čitam knjigu cijeli dan jer je ovdje vrlo tiho budući da se uistinu nema s kim razgovarati. Tako komunicirate s Bogom i dijelite svoje tajne s Njim, a onda i vaš um postaje slobodan i sretan“, objasnio je svećenik.

Stoljećima su svećenici koji su se brinuli o ovoj crkvi ondje bili i sahranjivani. „Ali nitko od njih nikad nije umro, poskliznuo se ili imao nesreću tijekom uspona. Devet svetaca koji žive u ovim planinama su ih čuvali“, poručio je otac Kahsay na kraju, koji je, kako kaže, postao svećenik da bi pokazao drugima ono što je naučio kako bi oni išli njegovim stopama.

Izvor: Nedjelja.ba

Označeno u