Crkva ‘nema nikakve ovlasti’ zaređivati ​​žene za svećenice

Biskup Joseph Strickland iz Tylera u Teksasu ovaj je tjedan objavio pastoralno pismo u kojem se navodi da Katolička Crkva nema “nikakvu ovlast” rediti žene za ‘svećenice’ ili đakone, a biskup je objasnio da ovom izjavom želi pomoći rješavanju potencijalnih rasprava na nadolazećoj općoj sinodi.

Biskup je poslao pismo kao nastavak svog pastoralnog dokumenta iz kolovoza u kojem je upozorio na pokušaje “predstavljanja alternative Evanđelju Isusa Krista” i pozvao katolike da “ostanu čvrsto na vječnom učenju vjere”.

U svojoj rujanskoj poslanici biskup Strickland je ponovio da je Krist “jedini put do vječnog života” i da se “ne može naći nijedan drugi put do spasenja”. Biskup je naknadno upozorio da neki pokušavaju “odlomiti ili potpuno uništiti polog vjere” Katoličke Crkve.

Napominjući da će ređenje žena “navodno biti tema rasprave na nadolazećoj Sinodi o sinodalnosti”, biskup ‘Strickland je rekao kako je Crkva kroz stoljeća uvijek zastupala da samo muškarci mogu biti zaređeni za svećenike.

„Sveta predaja i redovno učiteljstvo Crkve kroz vjekove su potvrdili da Crkva nema nikakve ovlasti zaređivati ​​žene za svećenice“, rekao je biskup.

“To se ne može promijeniti jer je Krist ustanovio muško svećeništvo kako bi sebe prikazao kao zaručnika s Crkvom kao svojom zaručnicom”, rekao je.

Strickland je dalje citirao sv. Ivan Pavao II., koji je u svom apostolskom pismu Ordinatio Sacerdotalis iz 1994. godine napisao da Crkva ne može “dijeliti svećeničko ređenje ženama”, a papa je odredio da se tog zaključka “definitivno drže svi vjernici Crkve”.

Govoreći o mogućnosti ženskih đakona u Crkvi, biskup Strickland je dalje istaknuo povijesnu razliku između “važnih uloga služenja” koje su mnoge žene imale u ranoj Crkvi i posebne službe zaređenog đakonata zabilježene u Djelima sv. Apostoli

“Budući da sakramentalno zaređeni đakoni dijele apostolsku službu sa svećenicima i biskupima, Crkva je odredila da i oni moraju biti muškarci, kao što su bili apostoli koje je Isus izabrao”, napisao je biskup Strickland.

Biskup je pri kraju svoje poslanice istaknuo da iako je sama Crkva sveta, ona se “također sastoji od grešnih članova koji su neprestano pozvani na obraćenje”.

Biskup Strickland bio je upleten u kontroverze ranije ove godine, nakon što je bio predmet istrage koju je vodio Vatikan, poznate kao apostolska vizitacija, nakon nekoliko kontroverznih incidenata uključujući tweet u kojem je izgleda sugerirao da papa Franjo “potkopava polog vjere.”

Biskup je nakon istrage zanijekao bilo kakvu krivnju. Priznao je da proces “nije bio zabavan”, ali je istaknuo da će otvoreno suprotstaviti, kako je rekao, pokušajima potkopavanja katoličke vjere.

“Žalosno je što previše ljudi šire lažnu poruku koja je štetna za svijet i za Kristovo Mistično Tijelo to jest Crkvu”, dodao je.

Izvor

Označeno u