Čudni su putevi Božiji - Dokaz za to su fra Hubert i fra Cosmas iz Konga

Ne kaže se bez razloga da su čudni putevi Božiji. Ne znamo gdje nas vode, nerijetko su to nova mjesta i nove situacije.

Takav je slučaj i sa dva studenta iz afričkog Konga, koji su izrazili želju da svoje obrazovanje i životnu nadogradnju nastave u našoj zemlji. Dva studenta Franjevačke provincije iz Konga fra Cosmas Safari Sadiki i fra Hubert Kasonta Kilasa su sredinom novembra 2016. godine stigli u našu zemlju, odnosno u Franjevački samostan Sv. Bonaventure u Visokom, sa namjerom da nauče hrvatski jezik kako bi mogli studirati teologiju na Franjevačkom učilištu u Sarajevu. Uz pomoć fra Ivana Nujića u Visokom su naučili jezik i tako se osposobili za studij u narednoj akademskoj godini.

Zanimljivo je da su oni prije toga završili određene studije, fra Hubert je završio Ekonomiju i radio na carini četiri godine, a fra Cosmas je profesor istorije.

Nakon toga su odlučili nastaviti studije te ih je njihova zajednica poslala u Bosnu kako bi završili studij teologije i nakon nešto manje od 4 godine oni su uspješno diplomirali te su spremni za povratak u svoju zemlju. Interesantno je da sam imao tu čast da sa njima prvi uradim intervju nakon njihovog dolaska u BiH i Visoko krajem 2016. godine, a 15. oktobra 2020. godine zajedno smo uradili i njihov posljednji intervju prije povratka u Kongo. Veliki zahvalnost za to zaslužio je fra Ivan Nujić, aktuelni prvi čovjek Franjevačke klasične gimnazije u Visokom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Označeno u