Dva brata svećenika postali biskupi: "Bili smo tu jedni za druge kao svećenici, a bit ćemo tu i kao biskupi"

Braća biskupi Stephen i Gregory Parkes postali su jedan od 11 parova braće biskupa u cijeloj povijesti SAD-a.

Najprije su bili braća Parkes. Zatim, svećenici Parkes a uskoro će postati biskupi Parkes. 

Biskup Gregory Parkes vodi biskupiju St. Petersburg u Floridi koja broji ukupno oko pola milijuna katolika a ono što je neuobičajeno u cijeloj priči da je njegov brat također svećenik. Na današnji dan, 23.rujna Stephen Parkes bit će zaređen za biskupa u biskupiji Savannah. Njih dvoje biti će jedno od 11 parova braće biskupa u povijesti Katoličke crkve u Sjedinjenim Amričkim Državama, piše fox13news.com.

"Odrasli smo u kućanstvu koje je bilo dom ispunjen vjere", rekao je biskup Gregory Parkes. "Bili smo tu jedni za druge kao svećenici, a bit ćemo tu i kao biskupi."

"Bog nas je izabrao da budemo svećenici i da u tome budemo zajedno, što je ogroman blagoslov", rekao je budući biskup Stephen Parkes.

braca-parkes-biskupi-1.jpg

Rođeni su u New Yorku u razmaku od samo godinu dana, biskup Gregory ima diplomu iz studija finacija a Stephen je diplomirao administraciju i marketing, no poziv na svećenstvo je kod oboje bio prisutan. Stephen je zaređen 1998. a Gregory 1999.godine, odmah iza njega.

"Obitelj je veoma važna kad je u pitanju njegovanje zvanja, naše zvanje je rođeno iz obitelji", rekao je budući biskup Stephen Parkes koji iza sebe ima 22 godine služenja kao svećenik.

braca-parkes-biskupi-2.jpg

Braća bi se svakog tjedna uobičajeno sastajala na zajedničkom ručku, obično bi se našli na pola puta, no 2.srpnja, nakon 31. kilometra duge vožnje biciklom, tadašnji otac Stephen Parkes dobio je telefonski poziv od vatikanskog nuncija u SAD koji mu je zauvijek promijenio život.

"Svakako, nisam to očekivao", rekao je otac Stephen Parkes.

Javljeno mu je da ga je papa Franjo izabrao za sljedećeg biskupa u biskupiji Savannah.

braca-parkes-biskupi-3.jpg


"Morao sam dati odgovor", prisjetio se izabrani biskup Parkes. "Pitao sam ga mogu li se moliti za to ili ako bi mogao imati malo vremena da razmislim. I nuncij je rekao, o čemu se tu treba moliti? Dakle, vjerujemo u Duha Svetoga i kažemo da."

"Bilo mi je drago dobiti tu vijest. Nadbiskup iz Washingtona koji je nazvao moga brata i rekao mu da je imenovan biskupom nazvao me ubrzo nakon toga kako bi mi priopćio vijest. Rekao je, pošto si ti njegov njegov brat, trebaš i ti znati", rekao je njegov brat biskup Gregory Parkes.

braca-parkes-biskupi-4.jpg


Ne samo da su jedan od 11 parova biskupa u povijesti Katoličke crkve u Sjedinjenim Američkim Državama, već su i među najvišima. Zapravo, biskup Gregory Parkes poznat je kao najviši sa preko 2 metra visine.

Dok su bili mladići igrali su košarku, "Mislim da je Bog imao druge planove za braću Parkes", našalio se budući biskup Stephen Parkes na svojoj prvoj konferenciji za novinare prigodom ređenja.

Biskup Gregory dao je svom mlađem bratu i nekoliko nabožnih predmeta koji će mu trebati, poput mitre, naprsnog križa koji je dobio kad je imenovan biskupom, ali što je najvažnije, bratski savjet jednog biskupa drugom.

"Odvoji vrijeme da upoznaš one kojima si pozvan služiti, kako svećenike, tako i ljude, pobrini se da znaju da ih voliš i da si ovdje da im služiš i da budeš uz njih", poručio je biskup Gregory Parkes mlađem bratu budućem biskupu Stephenu.

braca-parkes-biskupi-5.jpg

Godina 2020. donijela je mnoga iskušenja i nevolje, nemire i neizvjesnosti. Ova braća-biskupi nastoje svojim ulogama potaknuti nadu i ozdravljenje u vremenu kojem je to najpotrebnije.

"Ne, 2020. godina nije bila baš lagana", složio se izabrani biskup Stephen Parkes. "Ali što se tiče dara naše vjere, mislim da moramo reći da nismo sami. Imamo jedni druge i Gospodin je s nama. Dakle, moramo biti vjerovati u to i naša je dužnost propovijedati tu poruku. "

braca-parkes-biskupi-6.jpg

Divno će biti vidjeti dvojicu braće kao biskupe.
Želimo im obilje Božjeg blagoslova u biskupskoj službi!

Označeno u