Franjevac o adventu: ‘To nisu lampice i borovi, nisu kobasice i kuhano vino’

“U liturgiji već primamo ono što željno iščekujemo, Krist nam se daruje u potpunosti i bez zadrške, ali Ga još ne vidimo onakvim kakav uistinu jest “, navodi.
Fra Vinko Brković, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda podijelio je zanimljivo razmišljanje o adventu.

“Što ti je na duši, koji teret nosiš? Zašto ga ne pustiš kako bi ovaj Božić bio susret s Kristom, a čitav Advent radosno iščekivanje? Gospodin dolazi ispuniti svoje obećanje, ali bez tebe to ne može učiniti. Radosno iščekivanje može doći samo s tvoje strane, što ćeš onda učiniti?”,

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Približilo se vrijeme blago u kojem iznova iščekujemo blagdan rođenja Gospodnjeg, ali jednako tako i Njegov slavni dolazak. Pjevat ćemo mnogo puta kako je ovo vrijeme ljubavi i mira i nećemo biti u krivu, ali ovo je još više vrijeme iščekivanja. Krist je prvi put došao tiho, nenametljivo, ako zanemarimo anđele koji su pjevali Slava Bogu na visini. Ušao je tako skrovito u ovaj svijet, u liku djeteta, kako bi nama otvorio put vječnoga spasenja. To otajstvo budno očekujemo da ga primimo kako nam je i obećano.

O svim ovim događajima možemo čitati u Bibliji jer samo tamo možemo pronaći obećanja koja su nam obećana i samo preko Pisma se spremati za dar koji željno iščekujemo. Sveta misa je mjesto gdje po riječima iz Pisma kruh i vino postaju Tijelo i Krv. U liturgiji već primamo ono što željno iščekujemo, Krist nam se daruje u potpunosti i bez zadrške, ali Ga još ne vidimo onakvim kakav uistinu jest.

Zbog svega ovoga Advent nisu lampice i borovi, nisu kobasice i kuhano vino. U Adventu možemo bez svega toga doživjeti istinsku radost Božića, ali bez euharistije i Pisma teško da možemo. Sve ove izvanjske stvari poput kobasica i vina su dobre, ali one nisu Advent. Sve to možemo koristiti, ali one nisu Advent. Ako želimo budno čekati ima li boljeg načina od zornica? Nema teže stvari od napuštanja toplog kreveta, ali samo velika žrtva donosi velike plodove.

Započeti dan s riječju koju nam Gospodin upućuje te nahranjeni Njegovim tijelom možemo li tražiti bolji početak?
Advent je vrijeme iščekivanja, a kada iščekujemo nekoga onda se pobrinemo da nam je kuća uredna, a mi spremljeni i uglađeni. Kakva je naša nutrina? Jesmo li uglađeni i spremni za Kristov dolazak? Imamo 28 dana da se dovedemo u red kako bismo bili spremni, nemojmo to propustiti! Što ti je na duši, koji teret nosiš? Zašto ga ne pustiš kako bi ovaj Božić bio susret s Kristom, a čitav Advent radosno iščekivanje? Gospodin dolazi ispuniti svoje obećanje, ali bez tebe to ne može učiniti. Radosno iščekivanje može doći samo s tvoje strane, što ćeš onda učiniti?”, navodi.

Označeno u