Incijativa da se Ivana Pavla II. proglasi naučiteljem Crkve

Možda je vrijeme da započnemo s ovom inicijativom… s obzirom na napade na njegovo učenje, bilo bi bolje učiniti to što prije.

Popularni bloger i svećenik Father Z je u nekoliko navrata predlagao da se svetog Ivana Pavla II. i službeno proglasi naučiteljem Crkve, a ponovio je svoju inicijativu uz obljetnicu 100. rođendana poljskog pape, piše quovadiscroatia:

Nedavno je papa emeritus Benedikt XVI. napisao pismo Poljskoj Crkvi u čast obljetnice 100. rođendana pokojnog pape svetog Ivana Pavla II. Čini se da je u pismu ustvrdio kako je moguće i službeno pridodati Ivanu Pavlu titulu “Velikog”. Mnogi bi se vjernici s njim složili.
Benedikt je iznio primjere papa prethodnika Ivana Pavla II.; Leona Velikog (+461) i Grgura Velikog (+604). Pomognuti vojnim snagama, Leo i Grgur su se nekako odupirali Hunima i Langobardima. Bili su pape u burnim i opasnim vremenima. Ivan Pavao nedvojbeno je bio ključni igrač u rušenju sovjetskog bloka. Sva su tri pridonijela Crkvi značajnim pisanim djelima.

Sam Benedikt odigrao je ključnu ulogu u obrani Crkve, zapravo cijelog društva, od diktature relativizma. Koliko je bio uspješan u tom nastojanju kao papa ostaje za vidjeti.

Ivan Pavao, iako teško izmučen zbog bolesti, nije podnio ostavku. Njegovi posljednji dani su svjedočanstvo vrijednosti ljudskog života. U isto vrijeme, njegovo oslabljeno stanje dopustilo je nekim manje vrijednim ‘igračima’ stjecanje veće moći i ovlasti u Crkvi, a posljedice danas osjetimo u Crkvi.

U jednom trenutku, 2016. godine, pisao sam da bi Ivan Pavao trebao biti proglašen naučiteljem Crkve, uz nadimak Doctor Misericordiae. Njegovi učiteljski doprinosi Crkvi su brojni. Pokretanje takvog postupka zasigurno bi usporilo očitu sustavnu eroziju njegovog papinskog učenja. Posljednjih nekoliko godina, ono što je Ivan Pavao podržavao i objašnjavao, primjerice, o objektivnoj istini i moralu, napadnuto je na najvišim razinama. Ne mogu se oteti dojmu da je Benedikt jednim dijelom napisao ono što je napisao poljskim biskupima, baš zbog očitog napada na učiteljske spise Ivana Pavla. U kuriji i rimskoj Crkvi izvršen je puč odnosno čišćenja posljednjih Woytiljanaca i Ratzingerijanaca. Čini mi se da bi nedjelja Božanskog milosrđa bila dobar dan za takav proglas.

Možda je vrijeme da započnemo s ovom inicijativom. Također se slažem sa stavom da je potrebno neko vrijeme da se upije i osjeti utjecaj nekog sveca. Ipak, s obzirom na napade na njegovo učenje, bilo bi bolje učiniti to što prije.