Jim Caviezel: "Što više prolazite kroz Isusovu muku, dame i gospodo, više razumijete Marijino suosjećanje"

Glumac Jim Caviezel svjedoči o tome koliko je Blažena Djevica Marija zaslužna za njegov uspjeh

Jim Caviezel, zvijezda filma Pasija, odao je počast Djevici Mariji i naveo da je njezino posredovanje i zagovor zaslužni za njegov glumački uspjeh.

Govor je održao u Amsterdamu na događaju “Euharistijski sveti sat za mir u svijetu pomoću Majke svih naroda” (eng. Eucharistic Holy Hour for World Peace Through the Mother of All Peoples). Caviezel je opisao kako je na intervju s holivudskim redateljem Terencom Mallickom donio obiteljsku krunicu. Želeći dati krunicu ženi koja ga je pozdravila na ulaznim vratima, Caviezel je otkrio da je upravo tog dana molila za novu krunicu te da je ona Mallickova supruga. On vjeruje da je za taj slučaj zaslužno Marijino posredovanje te da je zahvaljujući tome dobio ulogu u Malickovom Oscarom nagrađenom filmu Tanka crvena linija.

Kada je 2000. godine glumio u filmu Grof Monte Cristo nije bio siguran može li nastaviti sa snimanjem, no Caviezel je osjetio posredovanje Djevice Marije kada mu je redatelj pokazao fresku Bezgrešnog začeća.

“Za mene je to bio znak”, rekao je. “Ponosan sam što mogu reći da sam dijelio scenu s Majkom Božjom.”

Najnevjerojatniji slučaj posredovanja bio je kada ga je nazvao Mel Gibson jer je želio da glavni glumac njegova filma Pasija ima 33 godine i inicijale J.C. (Jesus Christ).

“Radi li se o slučajnosti?”, glumac je upitao publiku, “Mislim da ne.”

Prije snimanja Pasije, Caviezel je posjetio Međugorje te je posvetio svoj život i svoju karijeru Blaženoj Djevici Mariji.

“Snimanje Pasije još me više približilo Djevici Mariji”, rekao je publici u Amsterdamu.

“Što više prolazite kroz Isusovu muku, dame i gospodo, više razumijete Marijino suosjećanje. Povezanost između Marije i njezina sina… Koja to majka ne pati kada njezino dijete pati?”

Caviezel je pretrpio velike muke tijekom snimanja Pasije, prvog je dana iščašio rame, nakon toga je zadobio hipotermiju dok je visio s križa, prste su mu spalili radijatori kojima su pokušali ublažiti hladnoću, a zatim ga je pogodila munja te je podvrgnut operaciji na otvorenom srcu.

“Svu svoju patnju sam ponudio Isusu i Mariji u zamjenu za uspjeh filma koji je približio druge ljude Kristu”, rekao je.

Caviezelovo viđenje Marije, kako u njegovu životu, tako i u sudjelovanju u Kristovoj patnji, navelo ga je da Mariju vidi kao “duhovnu majku svih ljudi” koja je toliko patila zajedno sa svojim božanskim sinom da se glumac nada da će joj biti dana titula “Suotkupiteljice”.

“Potrebna nam je istina u ovom kaotičnom, zbunjenom dobu. Istina je da je Marija suotkupiteljica i posrednica svih milosti i zagovarateljica cijelog čovječanstva.”

“Ja se nadam i molim da će Papa ovu istinu proglasiti marijanskom dogmom tako da svaki čovjek zna da ima duhovnu majku koja ga voli i koja će ga dovesti do Isusa, istinskog Spasitelja.”

Glumac je govorio i o očajničkoj potrebi u svijetu da se postigne mir Isusa Krista u ovo vrijeme do sada neviđenog moralnog sloma, prirodnih katastrofa, čak i većih globalnih prijetnji kao što su rat i terorizam.

Govoreći o ubojstvima nerođene i rođene djece te trgovanju djecom u seksualne svrhe, Caviezel je zaključio da je “moć Sotone vidljiva bez obzira na to gdje se nalazimo.”

Vjeruje da će duhovni i svjetski mir doći “onako kako je to bilo i na samom početku, kroz našu majku, našu posrednicu, našu zagovarateljicu”. Pozvao je publiku da vjeruje Fatiminom obećanju da će Marijino bezgrešno srce pobijediti te ih je potaknuo da mole krunicu i klanjaju se Kristu u euharistiji.

Govor je zaključio podsjetivši publiku da svjetska slava nije ništa u usporedbi s time da su njihova imena upisana u “Dvoranu slavnih” u raju, te da se ne bi trebali brinuti o tome kako će ih svijet prihvatiti.

“Na kraju je sve između vas i Boga", rekao je.

Kardinali i teolozi još uvijek raspravljaju o tome treba li Djevica Marija biti opisana kao “suotkupiteljica”.

Prema portalu Zenit, pet kardinala pisalo je papi Benediktu XVI. 2008. godine tražeći od njega da to popularno uvjerenje proglasi dogmom.
Kardinal Aponte Martínez iz Puerto Rica izjavio je da vjeruje da je sada “pravo vrijeme za papinsku definiciju odnosa Majke Isusa Krista s nama, njezinom zemaljskom djecom, u ulogama suotkupiteljice, posrednice i zagovarateljice.”

“Svečano proglasiti Mariju duhovnom majkom svih ljudi znači i službeno priznati njezina zvanja, a time oživjeti duhovne i posredničke funkcije u Crkvi za novu evangelizaciju i za čovječanstvo u današnjoj situaciji”, nastavio je.

Međutim, u intervjuu s novinarom Peterom Seewaldom 2002.godine, kardinal Joseph Ratzinger, budući Papa, izrazio je svoje nedoumice glede naziva, objasnivši da bi to zbunilo odnos Marije i njezina sina.

“Naziv ‘suotkupiteljica’ se u prevelikoj mjeri udaljava od jezika Svetog pisma te stoga dovodi do nesporazuma”, rekao je kardinal Ratzinger.

“Sve dolazi od Njega (Krista), kao što piše u Poslanici Efežanima i Poslanici Kološanima. Marija je također zahvaljujući njemu ono što jest”, nastavio je.

“Riječ suotkupiteljica prikrila bi to podrijetlo. Ispravna namjera se tako izražava na pogrešan način.”

Prevela Erika Radovic/Medjugorje-info.com

Označeno u