Jordan Peterson osudio fiksaciju na ‘klimatske promjene’: ‘Crkva bi trebala spašavati duše’

Istaknuti kanadski psiholog Jordan Peterson kritizirao je papu Franju zbog zanemarivanja spasenja duša i fokusiranja na “klimatske promjene”, te osudio pokušaje da se Katolička Crkva učini “relevantnom” u svijetu još od 1960-ih i Drugog vatikanskog sabora.

Peterson je 11. veljače razgovarao s reporterom EWTN-a Colmom Flynnom, dotičući se raznih tema, uključujući čudesan oporavak njegove supruge Tammy od raka, raširenog gubitka vjere u Katoličku Crkvu od 1960-ih i fiksaciju pape Franje na “klimatske promjene”.

“To ne funkcionira. To je plitko”, rekao je, žestoko kritizirajući “gitare i hipije” koji su se umnožili u Crkvi nakon 60-ih i Drugog vatikanskog sabora.

Peterson je objasnio da bi religija “trebala biti poziv na veliku avanturu života”.

“Koja je velika avantura života?” upitao je.

“Uzmi svoj križ i slijedi me”, odgovorio je Peterson, citirajući Isusa iz Evanđelja po Mateju.

“To je ekstreman poziv”, priznao je, “ali to je poziv, a Crkva je izgubila vjeru u to.”

Peterson je objasnio da su napori u Katoličkoj Crkvi da poruku evanđelja učini “relevantnijom” zamaglili pravi poziv evanđelja.

“Čim kažete da trebate biti relevantniji od onoga što radite, tehnički to znači stavljanje nečeg drugog iznad toga”, rekao je.

“Pa, to neće uspjeti ako je izvorna poruka bila točna”, upozorio je Peterson, dodajući, “a očito je izvorna poruka istnita.”

Peterson je objasnio da baš kao što se “Krist suočio sa smrću i paklom i pobijedio nad njima,” svaka osoba mora isto tako trijumfirati nad smrću i paklom u svom životu. Prema Petersonu, Katolička Crkva trenutno ne izaziva svoje članove da krenu teškim putem.

“Vrata u Raj zapriječena su kerubinima koji imaju vatrene mačeve”, rekao je. “To znači da je teško ući.”

Naveo je da je želja za avanturom razlog zašto se mladi ljudi osjećaju pozvanima “spasiti planet” od “klimatskih promjena”, o čemu “papa Franjo kao da stalno govori mada bi umjesto toga trebao govoriti o spašavanju duša”.

“Ne vidim što Katolička Crkva ima s ‘klimatskom krizom’”, nastavio je. “Sama je formulacija pogrešna; prioritet je pogrešan; spašavate svijet spašavajući osobe, jednu po jednu.”

“Nedostaje vjere u vlastito poslanje”, dodao je.

I dok bi njegova supruga Tammy ovog Uskrsa trebala ući u Katoličku Crkvu, Peterson se još nije javno povezao s jednom određenom religijom, ali kaže da ostaje posvećen potrazi za istinom.

Međutim, priznao je da “postoje dosta stvari koje je Katoličkarkva dobro napravila”, što on svakako “cijeni”.

 Izvor: lifesitenews.com/quovadisecclesia.com