Kako se majka Marija Krucifiksa Kozulić pripremala za došašće

Službenica Božja Majka Marija Krucifiksa Kozulić, utemeljiteljica naše Družbe sestara Presvetog Srca Isusova kaže da se vrijeme Adventa u kršćana treba razlikovati od svakodnevice jer to je vrijeme posebnih milosti koje nam je Bog pripravio. Majka se zapravo dnevno ali i čitav život iskreno i korjenito pripravljala za susret s Gospodinom.

Nalazimo se pred milosnim vremenom Adventa ili Došašća, kojim započinjemo novu liturgijsku godinu. To je vrijeme kada se svaki pravi kršćanin priprema ne samo za susret s Gospodinom za blagdan Božića nego i za čitavu vječnost. Ako samo gledamo na vrijeme koje nam Bog daruje, koje je za nas vrijeme spasenja, da se možemo pripremati za dolazak Gospodnji onda nas Bog doista obasipa velikom svojom milošću, piše vaticannews.va.

Stotinama godina u Starom zavjetu proroci su naviještali da će doći Mesija, Spasitelj i Bog, i dobri su ga ljudi očekivali i željeli se susresti s njim. A onda je došao ne kao veliki kralj, nego kao malo Dijete, položeno u betlehemske jaslice. Na koji način se Riječka Majka, službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić pripremala za vrijeme došašća, govori nam postulatorica kauze č. M. Dobroslava Mlakić.

Advent je zapravo za nas kršćane svaki dan u našem životu, jer u svakom danu se trebamo pripremati za susret s Gospodinom, a svakako i za Božić. Advent ima dimenziju budućnosti jer svaki ljudski život ima svoj kraj. Završava svoje zemaljsko putovanje.

U Vjerovanju molimo „Opet će doći u slavi suditi žive i mrtve.“ Tako ispovijedamo vjeru u drugi Gospodnji dolazak na kraju vremena jer cijeli je naš život vrijeme došašća ili adventa. Isus nas upozorava i poziva na budnost. „Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega" (Lk 21,34-36). Biti budan „u svako doba“ znači bdjeti trajno nad svojim srcem i živjeti u jedinstvu s Isusom.

Papa Franjo kaže: „U jedinstvu s Isusom tražimo ono što on traži, ljubimo ono što on ljubi. U konačnici, ono što tražimo jest Očeva slava, živimo i djelujemo „na hvalu Slave njegove milosti“ (usp. Ef 1,6). Ako se želimo darivati do kraja i trajno, moramo se izdići iznad svake druge motivacije (Evangeli Gaudium, br. 267).

Službenica Božja Majka Marija Krucifiksa Kozulić, utemeljiteljica naše Družbe sestara Presvetog Srca Isusova kaže da se vrijeme Adventa u kršćana treba razlikovati od svakodnevice jer to je vrijeme posebnih milosti koje nam je Bog pripravio. Majka se zapravo dnevno ali i čitav život iskreno i korjenito pripravljala za susret s Gospodinom.

Advent je posebno i marijansko vrijeme jer nam je Djevica Marija uzor iščekivanja susreta s Gospodinom. A upravo Majka Marija Krucifiksa utječe se Bezgrješnoj Djevici želeći biti urešena svim krjepostima i moli: „da postignem sve krjeposti“, i „da nikad ne uvrijedim Boga nego da mu se darujem s najvećom mogućom radošću uz cijenu kojegod muke i žrtve.“ „Da se uvijek dostojno ispovijedam i pričešćujem u životu i na času smrti.“ „Draga Majko, čuvaj me od grijeha. Daj mi poniznost, čistoću, blagost, blagu ljubav, ljubav prema Bogu koja raste do smrti i sve krjeposti te milost da umrem dostojno okrjepljena svetim sakramentima. Evo to je njezina priprema za Advent, za susret s Kristom. Zatim Majka kaže: „Čistoća srca postiže se duhom pokore i samozataje.“ Osim toga, Majka Marija Krucifiksa je shvatila da je potrebno biti različit od svijeta da bi se svijetu pomoglo, zato i moli: „Presveto Srce mog Isusa, ispuni moje srce svetom ljubavlju“ (Sveščić III., str. 69.). Čistoća srca za nju je bilo oslobođenje, sloboda od svakoga grijeha, čisto srce od svake neuredne ljudske veze i svake stvari.

No, da bismo se i mi korjenitije spremili za susret s Gospodinom ovoga još Božića, Majka Marija Krucifiksa nam kao iskusna učiteljica molitve savjetuje: „Molitva je pravo ono oružje koje nas može očuvati od svih opasnosti. Što je još buduća blaženica govorila o molitvi u vremenu došašća?

Molitva je u biti svjetlost koja će nas obasjavati na uskom putu prema nebu. Presveto Srce neka nas čuva od paklenih navala, njegova silna milost neka nas čuva od grijeha. I neka učini da se možemo pojaviti čista srca pred licem njegova Božanstva.“

I završit ću molitvom Majke Marije Krucifkse, i neka nas ona zagovara u našem hodu i pripremi ovoga Adventa za susret s Bogom ljubavi, čije nas Srce neprestano zove da mu dođemo bliže:

„O, otkupljenici Gospodnji, danas u hram krenite. Ostavite brige, utažite čežnju njegova ljubaznog Srca. Ah, dođite, ljubljena njegova djeco tom Srcu koje vas toliko ljubi.

Ondje je uvijek otvoreno trajno željeno utočište blaženog i radosnog mira, blaženog života. Želi vas u svojim grudima, zove vas glasom Oca ljubavi. Poklonite jedan kratki čas Gospodinu, koji vlada s prijestolja oltara.

O, veliki Bože, koji sjediš u sjaju vječnog prijestolja, među kerubinima, među anđelima u vječnoj radosti. Ispuni blagonaklono svojom milošću naša srca.

O, sretnog li i dragog dana, kad ću i ja poletjeti k Nebu. Oh, blaženog li boravka kojeg ću tamo vječno uživati.“