Nevaljano kršteni mladić ponovno zaređen za svećenika

Matthew Hood mislio je da je 2017. zaređen za svećenika. Međutim, ovoga je ljeta otkrio da to ređenje nije bilo valjano. Štoviše, da uopće nije ni kršten.

Činjenicu da uopće nije valjano kršten 30-godišnji Matthew Hood otkrio je skoro pa slučajno. Godine 1990. njega i njegova brata blizanca u župi u predgrađu Michigana u SAD-u krstio je đakon Mark Springer. Osim njih još je puno beba kršteno u toj vjerničkoj zajednici u to vrijeme, piše Nedjelja.ba

On je pak odrastao kao katolik te pošao u sjemenište. Tamo se u jednom trenutku zanimao za svoje krštenje. „Uvijek sam imao osjećan da, iz nekoga razloga, ne znam zašto, trebam vidjeti videosnimku svoga krštenja kojega je snimio moj otac. Međutim, nikad ga nisam pogledao“, kazao je Hood koji je nakon završene gimnazije i teologije zaređen za svećenika.

Nevaljana formula krštenja

Videozapis nije pogledao prije sve do ove godine.

„Tijekom karantene, kada je sve bilo sporije, moj je otac našao vremena te stare obiteljske videosnimke digitalizirao. Tako mi je poslao i video moga krštenja da bi me ohrabrio u izazovnim vremenima“, naveo je Matthew te dodao da se iznenadio kada je pregledao snimak.

Zamijetio je kako je đakon u obredu krštenja koristio formulu: „MI TE KRSTIMO...“ što bi označavalo zajednicu, a ne „JA TE KRSTIM...“ što upućuje na Krista koji djeluje kroz službenika krštenja.

„Ovaj sam video onda poslao jednome od svojih profesora i nekolicini crkvenih pravnika. No, s obzirom da Crkva nije definitivno o tome govorila, i oni su mislili kako je to samo stvar prilagodbe, a ne i biti sakramenta. Tako smo to nekako i ostavili“, rekao je Hood.

Međutim, kada je 6. kolovoza 2020. Kongregacija za nauk vjere izdala Responsum u kojemu je navela da krštenje podijeljeno izmijenjenom formulom nije valjano i da je osobe koje su tako kršene potrebno ponovno krstiti, Matthew Hood je shvatio da se to odnosi i na njega. I ne samo da nije svećenik, nego da uopće nije ni katolik.

Zašto nije izbrisao videosnimku?

Kazao je za CNA kako je bio „preplavljen emocijama“. „Bio sam stvarno tužan kada sam to shvatio. Shrvan. Misleći da sam kršten proveo sam cijeli svoj život i onda shvatio da zapravo cijelo vrijeme ne primam milosti sakramenata. Bilo je to dezorijentirajuće“, objasnio je spomenuvši kako je odmah pomislio i na sve druge koji su bili u takvome stanju – u prvome redu na svoga brata blizanca. Također, sjetio se i svih onih kojima je kao svećenik služio već tri godine...

„Neki su me ljudi pitali: 'Zašto jednostavno niste izbrisali video?' To bi bilo kao da vam je netko rekao da ste dobili milijardu dolara, a za to postoje samo video dokazi. Nikad ne biste izbrisali videozapis. A milost sakramenata beskrajno je važnija od toga“, kazao je Hood te istaknuo da je želio sakramentalnu milost – za sebe i za druge.

Stoga je onda nazvao nadbiskupiju. I napravljen je plan: prvo će biti kršten, pričešćen, krizman, neko vrijeme se povući iz službe i onda biti zaređen za svećenika.

Mogućnost za novu evangelizaciju

„Osjetio sam kako Gospodin obnavlja u meni radost što ponovo mogu reći 'da'. Jer 'da' koje sam ranije rekao nije bilo valjano, zar ne? Ali mislim da mi je Gospodin omogućio da mogu reći 'da' s radošću i velikom slobodom“, objasnio je svoje osjećaje Hood i dodao: „To mora biti Božja Providnost. Bog je na vrlo moćan način očitovao svoju Providnost. Postoji toliko mnogo čimbenika koje nije moguće objasniti vlastitim postupcima. Kao, primjerice, da je krštenje uopće snimljeno. Sada svi imaju mobitel, no tada to nije bilo tako uobičajeno.“

U cijeloj je situaciji istaknuo kako je i ovo možda prigoda za evangelizaciju, jer mnogi koji su nevaljano kršteni sada već godinama nemaju veze s Crkvom. Sada je trenutak kada bi – ponovno kršteni, ali ovaj put valjano, mogli obnoviti svoj kršćanski život.

Matthew Hood je za svećenika valjano zaređen 17. kolovoza 2020. u jednom tihom vjerničkom obredu koji mu je, kako je kazao, izgledao „vrlo poznato“.

Milost koju je tom prilikom osjetio sutradan je podijelio sa svojim župljanima.

Inače, njegova situacija nije bila obznanjena u župi – nitko nije znao što se sve dogodilo. Samo su znali da je na tjedan ili nešto dana otišao iz župe.

Označeno u