Tajna uspjeha tvorca Nutelle bila je Gospa Lurdska

„Uspjeh Ferrera dugujemo Gospi Lurdskoj, bez nje ne možemo puno učiniti“ - priznao je svojedobno tvorac poznate Nutelle

Jedan od najbogatijih talijana koji je preminuo u 89-godini života, Michele Ferrero, vodio je tvrtku koju su njegovi roditelji započeli još 1940-ih. Od svoga oca naslijedio je recept za kremu od lješnjaka i čokolade, popularnu i svima poznatu Nutellu nakon koje su uslijedili novi, i danas nezaobilazni slatkiši kao što su Ferrero Rocher, Kinder Suprise, Mon Cheri, Pocket Coffee i Tic Tac. Iako svi znaju njegove proizvode, rijetko tko je znao stvari iz njegova života. Nije se isticao i rijetko se pojavljivao u javnosti, bio je praktični vjernik - katolik, koji je gajio osobitu pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, a često je hodočastio u Lourdes. Povodom 50. godišnjice od osnutka tvrtke, istaknuo je pred svim medijima: „Uspjeh Ferrera dugujemo Gospi Lurdskoj, bez nje ne možemo puno učiniti“. I doista, kip Djevice Marije morao je biti postavljen u svakoj njegovoj tvornici i u uredima.

lurd-nuttela-1.JPG

Foto: Catholic Cuisine Michele Ferrero bio je najbogatija osoba u Italiji s neto vrijednošću od 23,4 milijarde dolara, prema magazinu Forbes. Bio je čovjek sa snažnom vjerom koji je proveo svoj život daleko od javnosti i tabloida. Svake je godine hodočastio u Lourdes te je sa sobom vodio svog najboljeg menadžera. Organizirao je i posjet francuskom svetištu za sve svoje zaposlenike.

Prema The Guardian UK, koji je 2011. o njemu objavio priču, tvrtkine Rocher praline inspirirane su krševitom spiljom Massabielle  u kojoj se Blažena Djevica Marija ukazala Bernardici koja se nalazi kod svetišta u Lourdesu te su zato dobile naziv Rocher de Massabielle. Svoje je carstvo izgradio tako što je cijenio ono najbolje od Italije s kvalitetnim i inovativnim proizvodima. No, njegov najveći talent bio je njegov odnos sa zaposlenicima s kojima je pozorno radio prilikom njihova usavršavanja. „Moja jedina želja“, rekao je jednom, „je da tvrtka bude jaka te da zaposlenicima jamči sigurno radno mjesto.“ Pod njegovim su vodstvom njegovi proizvodi bili dostupni u 53 zemlje. Imao je više od 34 tisuće zaposlenika, 20 proizvodna postrojenja te devet poljoprivrednih poduzeća. Nije Ferrero mnogo govorio, ali su o njemu govorili drugi. Malu tvornicu čokolade iz Pijemonta pretvorio je u globalnog diva, vodio je tvrtku žljeznom šakom, no lokalno ga je stanovništvo voljelo jer je davao zajednici, a zaposlenici su imali izvrsne uvjete rada.

Aleteia/Preveo i priredio: medjugorje-info.com