(VIDEO) Posljednji obred egzorcizma oca Gabriela Amortha!

Želiš vidjeti snagu Božju, snagu molitve nad bijednim, palim, nemoćnim demonskim svijetom? Pogledajte video!

Gledajući kako otac Gabriel Amorth moli obred egzorcizma, vidio sam koliko je potrebno imati snažnu vjeru, molitvu, hrabrost, ali prije svega, veliku ljubav i suosjećanje prema osobi koja trpi demonsko opsjednuće”, poručuju iz uredništva mrežne stranice „Rastimo u vjeri” koja je za hrvatsko govorno područje objavila informaciju o objavi dokumentarca „The Devil and Father Amorth“ na najpoznatijem internetskom televizijskom kanalu.

U filmu se nalaze ekskluzivne snimke prvi puta izbliza i to posljednjeg obreda egzorcizma oca Gabriela Amortha koji je umro 16. rujna, 2016. u 91. godini života. Procjene su da je ovaj najpoznatiji vatikanski egzorcist napravio više od 70.000 obreda egzorcizma.

Osjećaji koji se javljaju za vrijeme gledanja filma ne mogu se usporediti s gledanjem horora poput „The Exorcist“ ili „Exorcism of Emily Rose“. Osjećate da se tu vodi stvarna duhovna borba, bez glume, bez glumaca, bez specijalnih efekata. Vidljiva je stvarna borba sa silama tame, ističu iz „Rastimo u vjeri”.

O Amorth, naizgled krhak, star, ne može se kretati bez pomoći, no kad započne obred on postaje izrazito snažan i neustrašiv Kristov vojnik s autoritetom. Bez podrhtavanja glasa zapovijeda, dok demoni, prije svega, nastoje sakriti svoje ime te kako su ušli u osobu.

Teško opsjednuta osoba je Kristina, arhitektica, koja živi u Italiji. Snimana je prije obreda egzorcizma. Izrazito je simpatična i draga. Odgovara na pitanja bez ikakvih problema, ne pokazuje znakove neuravnoteženosti ili agresije, međutim, kad Amorth krene s molitvom, sve to se naglo mijenja.

Glasovi koji izlaze iz njezinih usta su nevjerojatni. Kristinu treba držati nekoliko ljudi kako bi otac Amorth mogao moliti nad njom. Pokazuje snažnu odbojnost prema molitvi, tijelo joj podrhtava, a urlanje je nezemaljsko.

Američki redatelj William Friedkin, nagrađen za filmove „The French Connection” (1971.) i “The Exorcist” (1973) dobio je dozvolu njezine obitelji i o. Amortha snimati, a bilo ga je vrlo strah jer je bio samo pola metra udaljen od svega.

Snimka je pokazana vodećim neurokirurzima i psihijatrima u SAD-u. Odgledali su ga sa zaprepaštenjem, svjedoči. Još su mogli razumjeti vikanje, nenormalno ponašanje, ali onaj glas koji dolazi niotkuda nisu mogli. Iznenadili su ga, ipak, svojoj definicijom iz medicinske terminologije da je to ‘disocijativni poremećaj identiteta demonske opsjednutosti’.

U dokumentarcu redatelj donosi i dokumentaciju koja upućuje i priznaje taj medicinski ‘poremećaj’, te ako se utvrdi da osoba pati od njega upućuje se egzorcistu.

Redatelj je intervjuirao i nadbiskupa Los Angelesa mons. Roberta Barrona. Na upit bi li osobno izveo obred, otvoreno je priznao da je to opasno područje. Morate biti stvarno sveti. Ulazite u opasno područje, na bojno polje. Zato trebate biti sveta osoba, da možete izdržati tu duhovnu borbu.

Pri kraju dokumentarca opisuju i jednu izrazito neugodnu i stravičnu situaciju kada su demoni iz Kristine urlali na njega prijeteći neka im preda film.

Uredništvo ovog zadarskog portala – nakon što su odgledali „Sotona i otac Amorth” – zaključuju svoju objavu s upozorenjem na izrazito snažne scene u dokumentarcu. One nisu filmske, ni rekonstrukcija s glumcima. U filmu ćete vidjet stvarni obred egzorcizma, posljednji egzorcizam o. Gabrijela Amortha: