Zašto nam za borbu protiv Sotone trebaju Crkva, Sakramenti i Sveci

Zašto je važno da imamo Crkvu koja nam pomaže u borbi protiv zla?

To je vrlo dobro pitanje. Naravno, uvijek možemo započeti s pitanjem: Zašto je Isus osnovao Crkvu? Što je imao na umu kad je rekao: „Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.” Zašto je to rekao? Zašto je to učinio?

Po meni, tri su razloga: prvo, mi smo međuljudski povezani po svojoj prirodi. Po samoj prirodi nam je namijenjeno živjeti u zajednici. Nismo sami na svijetu, pa prvo što moramo prepoznati da je cijela prosvjetiteljska filozofija da smo autonomni akteri, da djelujemo sami, zabluda. Svi smo međusobno povezani, i tako nas je Bog stvorio. Nije nas stvorio kao autonomna ljudska bića, to je pogrešno. Ako tu pretpostavku uzmemo od samog početka, onda nemamo odgovornosti prema zajednici, nemamo odgovornosti prema kozmičkom poretku u kojem nas je Bog stvorio, nemamo odgovornosti za Mistično Kristovo Tijelo – ako polazimo od te pretpostavke, sve što imamo učiniti od tog trenutka nadalje bit će pogrešno, jer mi smo bića odnosa, stvoreni da živimo u zajednici, među ljudima.

Ne možemo se odvojiti od međuljudske mreže u koju nas je Bog stvorio. To je prva stvar koja je zaista važna, i ako to prepoznamo, tim bolje: vi ste u zajednici, pa bolje pronađite onu pravu. Ako sami sjedite u svojoj sobi, uvjeravam vas da ni nećete nikamo ići i nećete ništa raditi. Ideja “moje privatne duhovnosti” temelji se na pogrešnoj pretpostavci o tome tko ste i pogrešnoj pretpostavci o tome kako je Bog stvorio svijet i kako Bog komunicira s nama. Nismo mali automati, on se prema nama odnosi kroz zajednicu, a prema nama se odnosi prema zajednici.

Druga stvar: mislite li da doista možete sami naslutiti istine Svetog pisma? Zaista mislite da to možete učiniti sami? Vjerujete li stvarno da možete jednostavno sjediti na svom krevetu i pročitati nekoliko knjiga iz teologije i sve to shvatiti bez Crkve, bez konačnog tumača? Zaista mislite da možete nadvladati svoje pristranosti?

Pa, ni ja ne mogu nadvladati svoje pristranosti – imam princip beskonačne špicerijanske (Svemirski teleskop Spitzer je infracrveni teleskop, op. prev.) racionalizacije: dajte mi pet minuta i mogu sve racionalizirati u svoju korist! Ako ste dovoljno pametni, dovoljno osjetljivi, možete racionalizirati do mile volje. Moramo se nekome obratiti kako bismo dobili objektivnu procjenu istine. Luther je pogriješio! Ne postoji mogući način da je laik sa Svetim pismom moćniji od Crkve, svetaca, kolektivne mudrosti Crkve kroz vjekove, snagom Duha Svetoga koja se dodjeljuje službama koje je Isus započeo.

Povjesničar Arnold Toynbee rekao je da ne postoji institucija poput Katoličke Crkve koja je naoružana mačem hijerarhije i štitom Učiteljstvo te kacigom papinstva. Ovo govori bivši sekularist! Ne postoji nijedna druga socijalna institucija koja se može usporediti s Katoličkom Crkvom. Nijedna druga socijalna institucija nije trajala 2000 godina ili će vjerojatno trajati dulje od 2000 godina. One institucije koje je pokrenula Crkva daleko su najizdržljivije, najučinkovitije i dugovječnije. Što mislite kako je to moguće? Jer doista je to božanska volja koja je nadahnjuje. Treba nam Istina. Bez Istine, svi smo usamljeni, pogriješit ćemo, ispunjeni vlastitim racionalizacijama, pristranostima i nedostatkom znanja. Isus je pokrenuo Crkvu jer nas je želio držati na tragu i dati nam način odgovornosti.

Treći razlog zbog kojeg trebamo Crkvu, jednostavnim riječima: trebamo sakramente. Pogledajte što se dogodilo kad su se protestantske crkve odstupile od Katoličke Crkve. Što su prvo izgubili? Stvarnu Isusovu prisutnost u Euharistiji, sakrament pomirenja itd. Trebaju nam ti sakramenti.

Zato volim govoriti o euharistijskim čudima. Ne sramim se što se služim euharistijskim čudima, mislim da je to fantastično. I iskreno, znanstvena istraživanja kojima su podvrgnuta najnovija euharistijska čuda su zaista izvanredna. Prvorazredna su. Stoga mislim da Isus zaista silazi sa Neba i govori nam: „Vjerujte u mene! Ovo je moje stvarno Tijelo i Krv, a ja dolazim k vama kako bi svu snagu svoje preobražavajuće prisutnosti i svoje preobražavajuće ljubavi prenio u vaša srca. Ovo sam ja.”

Iz intervjua sa ocem Robertom Spitzerom, SJ, autorom trilogije pod nazivom “Pozvani iz tame: Borba protiv zla kroz Crkvu, kreposti i molitvu”.

Izvor : quovadiscroatia.com/catholicworldreport.com

Označeno u