500 godina star bakropis Djevice Marije otkriven tijekom restauratorskih radova

Dok Gospa od Ta’ Pinu slavi 140. obljetnicu ukazanja Blažene Djevice, otkriven je bakropis koji je umjetnik kopirao kako bi naslikao čudotvornu sliku Uznesenja Djevice Marije, javlja Aleteia.

Tijekom restauratorskih radova na titularnoj slici u Nacionalnom svetištu Naše Gospe od Ta’ Pinu u Gozu (Malta) došlo se do važnog otkrića. Dok svetište slavi 140. obljetnicu prikazanja Blažene Djevice, bakropis koji je umjetnik kopirao za slikanje čudotvorne slike Uznesenja Djevice Marije otkrio je Sandro Debono, vanjski umjetnički savjetnik za projekt njegove obnove.

gospa od ta pinu 1

Kao što je objašnjeno u članku Fione Galee Debono u Times of Malta, “gravura Cornelisa Corta iz 1574. replicira originalni crtež Federica Zuccarija. To je, pak, ‘gotovo ropski’ replicirao umjetnik Bartolomeo Amadeo Perugino na svojoj poznatoj slici Gospe od Ta’ Pinu 1619. godine.”

Ove bakropise umjetnici su obično koristili kao referencu. “Otkriće originalne verzije koja odgovara slici Uznesenja Djevice”, objašnjava Galea, “pokazalo je da je umjetnik koristio vrhunske grafike.”

Debonu, savjetniku odgovornom za projekt restauracije, istraživački projekt povjerila je konzervatorska tvrtka Atelier del Restauro, koja je 2020. dovršila restauraciju slike od povijesne i umjetničke važnosti – i revno sačuvala važan dio kršćanske baštine Malte .

Gospa od Ta’ Pinu i papina ostavština

Svetište Gospe od Ta’ Pinu posvećeno je i otvoreno za javnost 13. prosinca 1931., a 1932. papa Pio XI. ga je podigao u status male bazilike.

20. lipnja 1935. Svetu Marijinu sliku okrunio je papin legat. Dana 26. svibnja 1990. papa sveti Ivan Pavao II. stavio je na njega aureolu od pet zlatnih zvijezda kao svjedočanstvo privrženosti malteškog naroda svojoj Blaženoj Majci. Dana 18. travnja 2010. papa Benedikt XVI. okitio je štovanu sliku zlatnom ružom. Ovom je prigodom rekao: „Svjestan sam posebne pobožnosti malteškog naroda prema Majci Božjoj, izražene s velikim žarom prema Gospi od Ta’ Pinu, i stoga sam zadovoljan što imam priliku moliti pred slikom […] Također mi je drago pokloniti joj Zlatnu ružu, kao znak naše zajedničke sinovske ljubavi prema Majci Božjoj. Posebno vas molim da joj se molite pod naslovom Kraljica obitelji.”

“Mjesto koje se činilo izgubljenim i koje danas obnavlja vjeru i nadu naroda Božjeg.” Tim je riječima papa Franjo uveo svetište Ta’ Pinu gdje je održao drugu javnu intervenciju svog prvog dana na Malti, 2. travnja 2022. Papa je svoju meditaciju usmjerio prema utjehi, pokazujući da vjerodostojnost kršćanske vjere počiva na njihovu konkretnu pozornost prema najmanjem od njih.

Kada je Papa stigao u svetište Ta’ Pinu, izgrađeno na mjestu male crkve u kojoj je seljanka 1883. godine čula glas Djevice Marije, dočekalo ga je 3000 ljudi. Tamo je saslušao tri svjedočanstva, među kojima i ono para čijoj je ženi sa samo 23 godine dijagnosticirana multipla skleroza.

 

Označeno u