Arheolozi vjeruju da su pronašli Crkvu apostola uz Galilejsko more

U tijeku je pronalaženje podudarnosti izvješća bavarskog biskupa koji je obišao Svetu zemlju 725. godine poslije Krista.

Godine 725., bavarski biskup po imenu Willibald obišao je Svetu zemlju i kasnije izvijestio da je vidio crkvu apostola Petra i njegovog brata Andrije.

O njegovim putovanjima, koje je napisala Hunenbreg, anglosaksonska časna sestra koja je osobno poznavala Willibalda, doznajemo o hodočasničkom putovanju:

"Zatim su otišli u Betsaidu, rodno mjesto Petra i Andrije. Crkva sada zauzima mjesto gdje je nekad stajao njihov dom. Tamo su proveli noć i sljedećeg jutra krenuli na Corazain, gdje je naš Gospodin izliječio čovjeka koji je je bio opsjednut đavlom i poslao demone u krdo svinja."

Stoljećima je ovo svjedočanstvo temelj kršćanske tradicije prema kojoj je sagrađena crkva nad kućama Isusovih apostola.

Arheolozi vjeruju da su pronašli crkvu koja je, prema datumima srebrnih novčića prikupljenih na tom mjestu, možda sagrađena u bizantsko doba, gotovo 500 godina nakon što su apostoli živjeli.

Prema Haaretzovom izvješću, arheolozi s Akademskog koledža Kinneret i Nyack koledža u New Yorku koji su iskopavali zemljište smješteno u prirodnom rezervatu Bteikha, uz Galilejsko more, pronašli su dokaze o velikoj crkvi iz bizantskog razdoblja, na što ukazuje prisutnost mozaika pločice.

Prof. R. Steven Notley sa privatnog koledža Christian Nyack u New Yorku rekao je Haaretzu: "To je zidni mozaik i pojavljuju se samo u crkvama."

Mjesto crkve prvi je put otkriveno 2017. godine, a arheolozi vjeruju da su ostaci drevnog rimskog grada za koji se vjeruje da je nekoć bio ribarsko selo Bethsaida, poznato iz evanđelja kao dom apostola Petra, Andrije i Filipa, piše Aleteia.

Prevela Erika Radovic/medjugorje-info.com

Označeno u