Dvojica papinih astrofizičara otkrili novu tehniku ​​proučavanja Velikog praska

Znanstvenici kažu da bi ova "nova perspektiva" mogla pružiti bolje razumijevanje nastanka svemira, piše Aleteia.

Dvojica astrofizičara iz Vatikanskog opservatorija tvrde da su otkrili “radikalno novi matematički pristup početnom trenutku Velikog praska”, objavio je Ured za tisak Svete Stolice u priopćenju 29. travnja 2022.

Otac Gabriele Gionti i Matteo Galaverni dovode u pitanje pouzdanost matematičkog pristupa gravitaciji poznatog kao “Teorija gravitacije Brans-Dickea” i predlažu “vrlo obećavajuću novu tehniku ​​za razumijevanje ponašanja gravitacije u prvim trenucima svemira”.

U članku objavljenom 15. travnja u prestižnom časopisu Physical Review D, dva talijanska svećenika predviđaju postojanje novog “okvira” za shvaćanje gravitacije u kojem se “gravitacijska sila proteže do beskonačnosti dok se brzina svjetlosti približava nuli”. Ova bi “nova perspektiva” mogla pružiti bolje razumijevanje početaka Svemira, teorija o njegovom “brzom početnom širenju”, posebno one Rusa Alekseja Starobinskog, i potragu za “općenitijom kvantnom teorijom ozbiljnosti, ” kažu njegovi autori.

Ova se dvojica svećenika svojim radom svrstavaju u prestižni red katoličkih znanstvenika koji su unaprijedili fizikalnu znanost. Podsjećaju na doprinose otaca Giovannija Battiste Ricciolija i Francesca Maria Grimaldija o gravitaciji u 17. stoljeću (koji su otkrili fenomen ubrzanja zbog gravitacije) i Georgesa Lemaîtrea, izumitelja teorije danas poznate kao “teorija velikog praska” na početku 20. stoljeća.

Vatikanski opservatorij sa sjedištem u Castel Gandolfu, koji je 1891. godine osnovao Lav XIII., ima za cilj “pokazati svijetu da Crkva podržava dobru znanost”. Danas uglavnom djeluje iz Tucsona u Arizoni (SAD) gdje je instaliran visokotehnološki teleskop kako bi u potpunosti iskoristio zvjezdano nebo.

Označeno u