Pronađena 1 400 godina stara ploča u Izraelu s natpisom "Blažena Marija"

Žena je bila stanovnica Negreva tijekom bizantskog razdoblja.

Nedavni pokušaji čišćenja nacionalnog parka Nitzana u južnom Izraelu donijela su značajna arheološka otkrića, piše Aleteia.

Prema izvještajima izraelskih medija natpis, odnosno cijela rečenica glasi: "Blažena Marija, koja je živjela besprijekorno." Natpis je napisan na starogrčkom, a prevela ga je dr. Leah Di Segni s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu. Spomenik s marijanskim natpisom datira između 6. i 7. stoljeća i dio je nadgrobne ploče.

Nadgrobni spomenik je posljednji koji je iskopan s tog područja. Vjeruje se da je ovaj nadgrobni spomenik, kao i ostala otkrića na tom području, pripadali kršćanima koji su živjeli u selu Nitzana. Nitzana je nekoć bila središte brojnih naselja na tom području. U 6. stoljeću bila je važna stanica na trgovačkom putu, kao i popularno odmorište za kršćanske hodočasnike koji su išli na planinu Sinaj.

O povijesti ovog naselja poznato je vrlo malo, a stručnjaci vjeruju da će im nadgrobni spomenik pomoći u spoznajama o prijelazu između bizantskog i ranog islamskog razdoblja . Pablo Betzer, arheolog južnog okruga Izraelske uprave za starine, rekao je o otkriću:

„Za razliku od drugih drevnih gradova u Negevu, vrlo se malo zna o grobljima oko Nitzane. Pronalazak bilo kakvog natpisa poput ovog može poboljšati našu definiciju granica groblja, pomažući tako u rekonstrukciji granica samog naselja, koje još nisu utvrđene. "

Označeno u