VELIKO OTKRIĆE Britanski arheolog uvjeren da je pronašao Isusov dom iz djetinjstva

Kuća ima sve oznake vještog majstora, kao što je Sveti Josip.

Pet godina intenzivnog istraživanja arheoloških podataka objedinilo je dokaze da je kuća iz 1. stoljeća u Nazaretu pripadala Svetoj obitelji, zaključio je britanski istraživač, piše Aleteia.

Kuća koja je otkrivena prije nekoliko desetljeća ispod samostana prvi je put iskopana 1880-ih, ali ne na profesionalan način.

Časne sestre iz Nazareta sagradile su samostan a pritom su otkrile drevnu cisternu i radile iskope, uz pomoć radnika i školske djece.

Samostan još uvijek djeluje, u blizini Nazaretske bazilike Navještenja.

U novoj knjizi, The Sisters of Nazareth Convent: A Roman-period, Byzantine and Crusader site in central Nazareth, profesor Ken Dark, arheolog sa Sveučilišta Reading u Velikoj Britaniji, kaže da je kuću vjerojatno sagradio sveti Josip, odnosni stan od kamena i vapnenca koji je djelomično usječen u obronke vapnenačke stijene.

isusov-dom-1.jpg

Dark, koji je proveo 14 godina proučavajući to mjesto, rekao je da bi sveti Josip bio sposoban sagraditi kuću. Evanđeoski izvještaji govore o Isusovom udomitelju kao tektonu , grčkoj riječi koja znači i stolar i obrtnik povezan sa gradnjom.

"Postalo nam je jasno da je onaj tko je sagradio kuću vrlo dobro poznavao obradu kamena", rekao je Dark za Daily Mail.

Nekoliko značajki kuće pokazuje da je njezin graditelj "dobro poznavao svojstva lokalnog kamena i način obrade", rekao je prof. Dark.

Iz daljnje povijesti znamo da je ona puno značila Isusovim sljedbenicima. Do 4. stoljeća tu je sagrađena špiljska crkva, ukrašena mozaikom i postavljenim paravanom koji odvaja svetište.

Gotovo su previdjeli 

Osim nekih artefakata koje su sestre izložile u svom muzeju, mjestu se nije pridavalo puno pažnje, osim nekim studijama koje je 1936. godine napravio francuski isusovac Henri Senès. Njegove bilješke bile su poznate samo sestrama do 2006. godine, kada su ih podijelile s Darkom i njegovim arheološkim projektom iz Nazareta. Neki od ovih dokaza dokazi tek su se počeli pojavljivati ​​kad je Darkov tim detaljno istražio stranice studije.

Primjerice, na tom su mjestu pronašli "vjerojatne dijelove posuda od vapnenca". Prema židovskom zakonu, posude od vapnenca ne podliježu nečistoćama, što ukazuje na to da su stanovnici kuće iz 1. stoljeća vjerojatno bili Židovi.

isusov-dom-2.jpg

Keramika također pruža dokaze o široj kulturnoj podjeli na području Nazareta usred kojeg je Isus odrastao. Arheološka nalazišta na sjeveru imala su širok raspon artefakata, uključujući uvezenu keramiku, što ukazuje na gradski svijet Rimskog carstva, dok su mjesta bliža Nazaretu imala artefakte, uključujući spomenute posude od vapnenca koje su ukazivale na židovsku kulturu. To sugerira „konzervativniji stav prema vjerskim uvjerenjima i konceptima čistoće te odbacivanja rimske kulture u potpunosti,” istaknuo je Dark.

Nigdje drugdje u Rimskom carstvu ne postoji tako naizgled jasna granica između ljudi koji prihvaćaju i onih koji odbacuju rimsku kulturu, čak ni duž carskih rimskih granica. To sugerira da je područje Nazareta bilo neobično po snazi ​​anti-rimskog osjećaja i svjedočila o snazi ​​židovskog identiteta.

Označeno u