VELIKO OTKRIĆE Pronađena ranokršćanska crkva na mjestu gdje je Isus predao Petru ključeve

Arheolozi su pronašli građevinu na vrhu drevnog poganskog hrama u mjestu Banias na sjeveru Izraela.

Ključni trenutak u Kristovu životu i povijesti Crkve dogodio se u regiji Cezareje Filipova, kada je apostol Petar potvrdio svoje uvjerenje da je Isus Mesija i Sin Boga živoga. Zauzvrat, Krist je rekao Petru, „Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. “ (Mt 16,18) .

Ovaj događaj se zbio u području poznatom kao Banias, nazvanom tako jer je u ranije doba postojao hram posvećen bogu Panu (u grčkoj mitologiji, sin Hermesov, bog paše, stoke, pastira i lovaca. Imao je jarčje noge i rogove i bio rutav. Kao demon straha zadavao je »Panov strah« - paniku, koji bi čovjeka iznenada uhvatio)

Ovih dana arheolozi su otkrili nešto što bi trebala biti crkva sagrađenu na vrhu tog hrama i posvećena pozivu svetog Petra, javlja Aleteia.

Profesor Sveučilišta Haifa Adi Erlich, koji je vodio arheološka iskapanja, rekao je da crkva potječe iz 4. i 5. stoljeća. Njegovi su graditelji prilagodili rimski poganski hram kako bi odgovarao potrebama tada novozakonjene religije u Rimskom Carstvu.

"Mjesto iskopa jedinstveno je po tome što spaja liticu, špilju, izvore i terasu izgrađenih u davna vremena od urušavanja dijela litice na kojoj je hram sagrađen", piše Times of Israel . “Erlich je rekao da je otprilike u 3. stoljeću [prije Krista] štovanje boga Pana započelo u blizini špilje i izvora. Hram je sagrađen oko 20. godine prije nove ere. Postao je važno kršćansko središte s vlastitim biskupom 320.godine poslije Krista.

Na oltaru koji se nalazi na mjestu poganskog hrama nalazi se posveta Panu. "Izvorna građevina rimske hramske arhitekture kristijanizirana je i pretvorena u crkvu", objasnio je Times

Među pronalascima kršćanskih simbola bili su i mali križevi koji su ukrašavali mozaični pod crkve. Simbol križa raširio se u kršćanskoj ikonografiji nakon vladavine Konstantina, sredinom 4. stoljeća. Jedna niša okrenuta prema istoku u poganskom hramu u kojoj se vjerovatno nalazio kip Pana preuređena je kao crkvena apsida.
Otkriven je i kamen s urezanim križevima, rekao je Erlich, koji vjeruje da su to grafiti koje su napisali hodočasnici 6.-7. Stoljeća.

Voditelj službe za baštinu i arheologiju Izraelske uprave za prirodu i parkove dr. Iosi Bordowicz rekao je da će nalazišta biti konzervirana i dostupna budućim hodočasnicima.

Označeno u