Adventska poruka koju svaka mama treba čuti

Ako vam dodatni kućni poslovi stvaraju stres, imate dopuštenje isključiti se iz svega toga.

Obično nisam ona koja tvrdi da "svi" moraju čuti određenu poruku, ali bila sam uistinu iznenađena odgovorom na jednu nedavnu objavu na društvenim mrežama. Toliko se mojim prijateljima svidjela poruka da sam pomislila da biste je možda i vi trebali čuti, piše Aleteia.

Slučajno sam naišla na ovu objavu na Instagramu koja potiče mame da se ne opterećuju pripremama za Došašće. Rečeno je,

U redu je NE kupovati adventske vodiče, kalendare ili planere. Ako vam dodatni kućni poslovi stvaraju stres, imate dopuštenje popiti toplu čokoladu, pročitati dobru knjigu i zahvaliti Bogu na zasluženom odmoru.

Bože, kakav je to bio dašak svježeg zraka čuti to kad većinu mojih sadržaja na društvenim mrežama čine mame koje hvale svoje skupe adventske vijence i složene božićne pripreme!

Ja nisam jedina

Podijelila sam objavu na svom Instagramu misleći da bi to bila pomalo kontrakulturna poruka i bila sam ugodno iznenađena kada su je mnogi moji prijatelji ponovno podijelili ili mi poslali poruku zahvaljujući mi što sam je podijelila s njima. Jasno je da je to ideja koja je odjeknula kod mnogih ljudi.

Toliki je pritisak na mame da stvaraju „adventsku i božićnu čaroliju“, ali to nije čarolija ako od nas zahtijeva da se tjednima odričemo svog mira.

Stoga ove godine ne želim upasti u zamku misleći da moram potrošiti puno novca ili se previše potruditi da napravim božićnu čaroliju. Želim se usredotočiti na uživanje u jednostavnim užicima ove sezone: ispijanje vrućeg kakaa nakon igranja na snijegu, maženje prilikom čitanja knjige pored svjetlucajućih lampica, dugog gledanja u figure jaslica, promatrajući jednu po jednu, paljenje svijeća na adventskom vijencu i na pjevanje “O dođi, o dođi Emanuele”.

Jasno je da mnoge druge mame misle isto. Zaista je dobro znati da nisam jedina koja će ignorirati sav pritisak i marketing na internetu i umjesto toga planirati raditi sve polako i mirno ove blagdanske sezone.

Naravno, ne osjećaju se svi tako. Ako vas razrađene adventske i božićne aktivnosti vesele, bacite se i uživajte u tim pripremama.

Ali što ako vam to ne donosi radost? Ako se ježite pri pomisli na čekanje u dugim redovima ili naguravanje u velikim gužvama da kupite "tu posebnu blagdansku stvar"? Ako znate da nema šanse da ćete se onda sjetiti učiniti neku lijepu pobožnost nakon drugog dana došašća? Onda to jednostavno nemojte učiniti. U redu je. Vaša djeca neće biti zakinuta. Oni ništa neće time propustiti.

Mirna, sretna mama vrijedi više od beskonačnog broja ekstravagantnih blagdanskih aktivnosti.

Ono što je stvarno važno

Kad smo suočeni s toliko opcija za adventsko i božićno vrijeme, kako možemo znati što je važno učiniti? Što je zapravo bitno?

Prije mnogo godina, Blythe Fike je ispričala da joj je mudar svećenik, kada ju je upitala da li "čini dovoljno" da proslavi liturgijsku godinu sa svojom djecom, rekao: "Samo se pobrini da znaju priču."

Tome se stalno vraćam i to mi je prioritet. Radim adventski vijenac i čitam svojoj djeci božićnu priču. Razgovaramo o njezinoj ljepoti i istinitosti.

Pokušavam usporiti i uživati ​​u božićnim pripremama. Odmaramo se i uživamo u radosti sezone i Kristova silaska na zemlju. Ne bih drugačije.

Označeno u