Zašto bi svako dijete trebalo poznavati svog nebeskog zaštitnika

Važno je naučiti našu djecu kako razviti odnos povjerenja sa svojim nebeskim zaštitnikom. Svaki čovjek ima barem jednog, možda čak i više pokrovitelja. Čak i ako dijete nema ime određenog sveca (o tome možete razmišljati već pri odabiru imena), svakako možete pronaći sveca sličnog imena ili slične životne priče, piše Aleteia.

Upoznajte svoju djecu s ovim posebnim prijateljima!

Važno je naučiti našu djecu kako razviti odnos povjerenja sa svojim nebeskim zaštitnikom. Svaki čovjek ima barem jednog, možda čak i više pokrovitelja. Čak i ako dijete nema ime određenog sveca (o tome možete razmišljati već pri odabiru imena), svakako možete pronaći sveca sličnog imena ili slične životne priče.

Djeca će bolje upoznati život sveca čije su ime dobili na krštenju, bolje će mu se znati moliti i preporučiti mu se u svom životu. Nemojte djetetu sveca predstavljati kao "superheroja", jer i sveci su bili grešnici, kao i mi, i doživljavali slične probleme, neuspjehe, prepreke i brige. Ali usprkos svemu, ili baš zbog toga, neumorno su tražili Boga i pustili ga da djeluje u njihovim životima.

Litanije svecima zaštitnicima kako bi se uvjerili u postojanje općinstvo svetih

Dok svi sveci dijele istu goruću ljubav i žeđ za Bogom, nisu svi isti. Svatko ima svoju osobnost, svoje slabosti i snage. Isto tako, put do svetosti nije za sve isti: važno je istaknuti osobine koje svakog sveca ili sveca čine jedinstvenim i nečim posebnim.

Ako djeca poznaju različite svece, lakše će im se moliti i s njima sasvim prirodno razgovarati, nego razgovarati s prijateljem koji uvijek stoji uz njih i sluša ih. Mnoge obitelji navečer mole litanije svojih nebeskih zaštitnika. Ovo je izvrstan način da potaknete djecu da što više upoznaju svog sveca zaštitnika i shvate da zajednica svetaca zaista postoji. Osim toga, djeca se brzo naviknu na radosni usklik: "Moli za nas!"

Iako su svi sveci ujedinjeni istom gorljivom ljubavlju i žeđom za Bogom, nisu svi međusobno jednaki. Svatko ima svoju osobnost, svoje slabosti i vrline. Slično tome, put do svetosti nije jednak za sve: važno je djetetu istaknuti osobine koje svakog sveca čine jedinstvenim i nečim posebnim.

Što bolje dijete bude poznavalo živote svetaca čije je ime dobio na krštenju, to će mu se bolje moći moliti i preporučiti u životu. Ne predstavljajte sveca djetetu kao “superheroja” jer i sveci su bili grešnici poput nas, doživljavali slične probleme, neuspjehe, prepreke i brige. No, usprkos svemu ili upravo zbog toga, neumorno su tražili Boga i pustili ga da djeluje u njihovim životima.

Ako djeca poznaju različite svece, bit će im lakše moliti im se i razgovarati s njima sasvim prirodno kao s prijateljem koji im uvijek stoji uz bok i sluša ih. Mnoge obitelji navečer mole litanije svojih nebeskih zaštitnika. Ovo je sjajan način kako potaknuti djecu da što bolje upoznaju svog zaštitnika i shvate da zajedništvo svetaca zaista postoji. Uz to, djeca se vrlo brzo naviknu na radosni uzvik: “Moli za nas!”

Označeno u