Majka Terezija imala je tri viđenja, jedno od njih je viđenje Gospe

Privrženost prema Blaženoj Djevici Mariji razvijala se još od djetinjstva, kada je mala Gonxha Bojaxhiu, zahvaljujući pobožnim roditeljima, među brojnim aktivnostima u kojima je sudjelovala u župi koju su vodili hrvatski isusovci bila i članica Bratovštine Naše Gospe, a redovito se pridruživala hodočašćima u svetište Gospe Letničke.

Tijekom tih je godina odrastanja i mladenaštva Gonxha rasla u dubokoj ljubavi prema Kristu i odanosti Djevici Mariji, a i kasniji je život u redovničkoj zajednici loretinskih sestara te prvotno misijsko djelovanje bilo povezano uz Mariju. U procesu beatifikacije Majke Terezije objavljeni su brojni privatni zapisi koji su na svjetlo dana stavili ono što nije bilo poznato tijekom njezina života. Među ostalim riječ je i o tri nutarnja viđenja.

U razgovoru za Radio Vatikan, o toj velikoj ženi, otac Sebastian Vazhakala, vrhovni poglavar Misionara ljubavi, muške grane zajednice, koju je utemeljila Majka Terezija, posebno je istaknuo njezinu čvrstu vjeru. Bila je uvjerena da je njezino djelo Božje djelo, te je to često i govorila niječući svoje zasluge – kazao je otac Sebastian te ispripovijedao kako je Majka Terezija imala tri viđenja.

U prvome je vidjela mase ljudi, među kojima je bilo siromašnih i djece, koji su dizali ruke pozivajući je i tražeći od nje da ih povede Kristu. U drugom viđenju opet je vidjela isto mnoštvo ljudi, ali i Gospu koja joj je kazala: ‘Pobrini se za ove ljude. Moji su. Povedi ih Kristu. Nauči ih moliti Krunicu i sve će biti u redu. Ne boj se.’ U trećem viđenju, uvijek isto mnoštvo, Isus na križu, i Gospa, ispred koje je stajala Majka Terezija. Dok su obje gledale prema križu, Isus joj je kazao: ‘Ja sam te to tražio, ovo mnoštvo te to tražilo, moja Majka te to tražila. Zar odbijaš dovesti ih k meni?’ I u tom je trenutku popustila, i odlučila napustiti Loretski red. Doista je bila poput Kristove zaručnice – kazao je otac Sebastian.Drugo je njezino viđenje povezano uz Blaženu Djevicu Mariju. Tada nije bila sama s Isusom, nego je bila u društvu Gospe. Ona ju je poticala da odgovori na zamolbe, pružajući joj način na koji će sve biti dobro - poučavanjem siromaha molitvi krunice u obitelji, ali i obećanjem svoje prisutnosti.

Majka Terezija ovako je to zapisala: »I opet to veliko mnoštvo - na njihovim sam licima vidjela veliku tugu i trpljenje. Klečala sam blizu Gospe, koja je bila okrenuta prema njima. - Nisam vidjela njezino lice, ali sam čula kako govori: 'Pobrini se za njih - oni su moji. - Dovedi ih k Isusu - nosi Isusa k njima. - Ne boj se. Nauči ih moliti krunicu - neka je mole u obitelji i sve će biti dobro. - Ne boj se - Isus i ja bit ćemo s tobom i tvojom djecom.' I opet isto veliko mnoštvo - bijahu prekriveni tamom. No ipak sam ih mogla vidjeti... Gospodin na križu. Gospa nedaleko od križa - a ja, poput maloga djeteta, ispred nje. Njezina je lijeva ruka bila na mojemu lijevom ramenu - dok me desnom držala za moju desnu ruku. Obje smo bile okrenute prema križu. Gospodin je rekao - 'Ja sam te zamolio. Oni su te zamolili i ona, Moja Majka zamolila te. Zar ćeš odbiti učiniti to za Mene - pobrinuti se za njih, dovesti ih k Meni?'«

Izvori:Radio Vatikan/Glas koncila/Mali koncil