Zdravlje iz Božje ljekarne - Neven, cvijet za svakoga

Među domaćim biljem neven zauzima zapaženo mjesto.

U narodu ga još nazivaju: poljski neven, žutelj, poljski ognjac, vrtni ognjič, prstenčac, zimorod. Ubraja se u red biljaka koje pomažu kod raka ili raku sličnih čireva. Nalazimo ga u mnogim vrtovima na selu, katkada podivlja i raste na strminama. Kako je zbog svoje ljekovitosti opet postao'poznat i cijenjen u narodu ne nalazimo ga samo u vrtovima nego i na poljima. Neven dosegne visinu od 30 do 60 cm, cvjetna mu je glavica žuta ili narančastožuta, stabljike i listovi su sočni, na dodir ljepljivi. Postoji više različitih vrsta: s punim cvjetnim glavicama, sa svijetlim ili tamnim prašnicima. Njihova je ljekovitost jednake vrijednosti. Ako su glavice nakon sedam sati ujutro još zatvorene, padat će taj dan kiša.

U staro doba je zbog toga služio kao predskazatelj kiše. U narodnoj se medicini sakupljaju i koriste cvjetovi, stabljike i listovi. Valja ga brati po jakom suncu jer je tada njegova ljekovita moć najjača. Svježega s vrta možemo brati sve do u kasnu jesen, ako ga ne uništi jaka slana. Neven je jako sličan brđanki. ali ju po ljekovitoj moći nadmašuje. Brđanku na primjer smijemo koristiti za unutrašnju primjenu samo pod liječničkim nadzorom. jer čaj može srčanim bolesnicima više štetiti nego koristiti. Čaj od nevena možemo naprotiv piti bez štete. Kao biljka koja pročišćuje krv naš je najbolji pomoćnik u liječenju zarazne žutice. Jedna do dvije šalice čaja dnevno djeluju čudotvorno. Ljekoviti neven pročišćuje, poboljšava cirkulaciju i pospješuje zacjeljivanje rana.

Mast od nevena jako brzo pomaže kod upale vena, otvorenih čireva na venama, fistula, ozeblina i rana od opekotina. Mast i ostatke od pripravka masti koristimo kod čireva na dojki, čak i ako su zloćudni (rak dojki). Ttinktura nevena razrijeđena s prokuhanom vodom. je posebno dobra za obloge kod rana, kontuzija, podljeva, istegnutih mišića, čak i kod gnojnih ili kanceroznlh čireva, na otvorenim mjestima zbog rana nastalih dugotrajnim ležanjem, kod oteklina i prišteva. Svježe istisnut sok nevena može se s najboljim uspjehom primijeniti i kod kožnoga raka. Jagodasti biljeg (hemangiom) tijekom duljeg vremena namažemo više puta na dan sa svježim sokom što dovede do njihova nestajanja. Isto vrijedi i za pigmente i staračke pjege. Na taj način možemo odstraniti i hrapave, kancerozne kožne pjege.

Za unutarnju upotrebu koristimo neven kao čaj kod oboljenja želuca i crijevnoga sustava, grčeva u želucu i čira želuca, upali debeloga crijeva, vodenoj bolesti i krvi u mokraći. Čaj izvrsno pomaže i kod virusnih oboljenja i raznih bakterijskih infekcija. Kako s nevenom postižemo dobre rezultate u liječenju zarazne žutice, on je odlično sredstvo i kod liječenja oboljenja jetre. Cvjetove, listove i stabljike oparimo vrućom vodom. Čaj pijemo nezaslađen. Kod navedenih bolesti možemo piti dnevno tri do četiri šalice čaja i to svakih četvrt sata po jednu veliku žlicu. Sredstvo protiv glista dobijemo ako s 1/4 litre vode i jedne velike žlice nevenovih cvjetova pripremimo čaj. Sok svježih stabljika uklanja bradavice i svrab, prokuhan oparak liječi lišajeve i otekle žlijezde, ako oboljela mjesta u tome peremo.

Redovito pijenje čaja pročišćuje krv. Ispiranje očiju s mlakim čajem u ljudi koji nose naočale, ojača vid. Kod kanceroznih čireva i oteklina, otvorenih stopala, apscesa na nozi, bedrenih čireva kao i zloćudnih, gnojnih neizlječivih rana, pomaže pranje s oparkom od mješavine (u jednakim dijelovima) nevena i poljske preslice. Na pola litre vode stavimo vrhom punu veliku žlicu mješavine. Dvije ravne pune čajne žličice cvjetova nevena na jednu šalicu vode, blago su sredstvo za čišćenje. Okrastani nos ćemo lako izliječi ti s mašću nevena. Napomena: Ako netko ne voli svinjsku mast, može za pripremu nevenove masti koristiti i dobru biljnu mast. Ako mast pripravljamo na taj način, moramo još toploj masi dodati malo ulja, da ostane meka.


NAČINI UPORABE

Čajni oparak: Stavimo vrhom punu čajnu žličicu bilja na 1/4 litre vode.

Sjedeće kupke: Dvije vrhom pune pregršti svježega ili 100 g suhoga bilja za jednu sjedeću kupku.

Pranje: Na 1/2 litre vode dolazi jedna vrhom puna velika žlica bilja.

Tinktura: Punu šaku cvjetova ostavimo u 1 litri prave rakije 14 dana na suncu ili na toplom mjestu (oko 20 o C).

Mast od nevena: Dvije vrhom pune pregršti nevena (listovi, stabljike i cvjetovi) sitno narežemo. 500g crijevne masti od prirodno hranjene svinje ili dobre svinjske masti zagrijemo do temperature pečenja odrezaka. U vruću mast dodamo narezan neven; prepržimo, promiješamo i skinemo sa štednjaka. Pokrijemo i ostavimo sve da stoji 1 dan.

Sljedeći dan sve malo zagrijemo i procijedimo kroz lanenu krpu u pripremljene, čiste posude.

Svježi sok: Listove, stabljike i cvjetove operemo i još vlažne procijedimo u sokovniku.

Izvor teksta: Maria Treben "Zdravlje iz Božje ljekarne" (knjižare Verbum)